Nika Vajnhandl | 12. 3. 2022, 09:45

Pahor želi, da se TA država čimprej priključi Evropski uniji

Matjaž Klemenc/UPRS

Pahorja je opravil več resnih pogovorov. Z Erdoğanom sta debatirala o Ukrajini in Zahodnem Balkanu, z Džaferovićem in Dodikom pa o razmerah v Bosni in Hercegovini in vplivu vojne v Ukrajini na razmere v regiji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Turčije Recepa Tayyipa Erdoğana udeležil foruma "Antalya Diplomacy Forum", ki poteka v turškem mestu Antalija od 11. do 13. marca.

Predsednik Pahor in predsednik Erdoğan sta v pogovoru potrdila dobre in prijateljske odnose med Slovenijo in Turčijo. Ocenila sta, da se v njih kažejo učinki strateškega partnerstva, ki sta ga v imenu obeh držav prav onadva sklenila v letu 2011, ko sta bila oba predsednika vlad. Predsednik Pahor je poudaril dobro sodelovanje med državama tudi v okviru zavezništva NATO, ki se po njegovih besedah sooča z eno največjih preizkušenj v svoji zgodovini, so zapisali na spletni strani urada predsednika Republike Slovenije.

Debata o vojni

Predsednika Pahor in Erdoğan sta velik del pogovora namenila vojaški invaziji Rusije na Ukrajino. Predsednika sta obsodila ta napad na ozemeljsko suverenost Ukrajine. Ob tem sta soglašala, da ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan, kjer bi se lahko razmere hitro poslabšale.

Predsednika sta izrazila zaskrbljenost zaradi institucionalne in politične krize v Bosni in Hercegovini ter ocenila, da je pomembno, da njena vključitev v Evropsko unijo ostane na dnevnem redu Unije. Predsednik Pahor je poudaril, da je širitev v sedanjih okoliščinah bolj kot kdaj prej najpomembnejše geopolitično in strateško vprašanje.

Z Džaferovićem in Dodikom o razmerah v Bosni in Hercegovini

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob robu foruma v Antaliji sestal s članoma predsedstva Bosne in Hercegovine, Šefikom Džaferovićem in Miloradom Dodikom, ki se udeležujeta foruma.

Spregovorili so o aktualnih razmerah v Bosni in Hercegovini in vplivu vojne v Ukrajini na razmere v regiji, so sporočili na omenjeni spleni strani. Predsednik republike je povedal, da je ob podpori za hitro članstvo Ukrajine v Evropski uniji, ki jo je podal s predsedniki nekaterih držav članic, svoje evropske sogovornike opozoril, da mora enako veljati za države v regiji Zahodnega Balkana.

Tudi sicer, sploh kot sovoditelj pobude Brdo-Brijuni Process vedno opominja, da Evropska unija ne sme pozabiti na evropsko perspektivo regije in zlasti Bosne in Hercegovine. Izpostavil je, da je širitev Evropske unije v sedanjih okoliščinah bolj kot kdaj prej najpomembnejše geopolitično in strateško vprašanje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ