29. 7. 2018, 16:51 | Vir: STA

Palestinska najstnica Ahed Tamimi, ki je decembra primazala zaušnico izraelskemu vojaku, na prostosti

Profimedia
Palestinska najstnica Ahed Tamimi, ki je decembra primazala zaušnico izraelskemu vojaku, na prostosti (foto: Profimedia)

V Izraelu so danes po skoraj osmih mesecih iz zapora izpustili 17-letno Ahed Tamimi. Palestinka je postala med rojaki simbol upora proti izraelski vojaški okupaciji, ko je lani decembra zakrožil posnetek, na katerem med protesti zada zaušnico izraelskemu vojaku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg Ahed Tamimi so iz zapora izpustili tudi njeno mamo. Ob vrnitvi v domači kraj Nabi Saleh severno od Ramale so ju pričakali številni podporniki. Kasneje sta obiskali tudi grob nekdanjega palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

"Če bo bog dal, bodo kmalu vsi (palestinski) jetniki izpuščeni in se veselili," je dejala Ahed Tamimi. Zagotovila je, da se bo še naprej borila za enakopravnost in pravice.

Med Palestinci velja najstnica s svojimi dolgimi, svetlimi kodri za simbolno osebnost upora proti izraelski okupaciji. Na drugi strani Izrael v njej vidi provokatorko.

Tamimijeva je decembra lani, ko je bila stara 16 let, v domačem mestu pred kamerami udarila izraelskega vojaka. Tudi njena mama in drugi sorodniki so se zapletli v nasilje. Medtem ko so mediji poročali, da je najstnica zadala zaušnico, je tožilstvo trdilo, da je udarila s pestjo. Na posnetku je sicer le razvidno, da je Tamimijeva z roko udarila vojaka, ne pa točno kako.

Tožilstvo in obramba sta se v marcu dogovorila, da bosta Palestinki odsedeli osem mesecev. Izraelska odvetnica najstnice Gabi Laski je danes pojasnila, da so ju izpustili na svobodo malo prej, kar je zaradi prepolnih zaporov v Izraelu praksa.

Dodala je še, da sta bili po njeni oceni aretacija in kazen bolj povezani s politiko kot pravosodjem. Proces proti mladi Palestinki je "osvetlil neumnost (izraelske) okupacije", je dejala.

Mladoletnica se je morala namreč zagovarjati pred vojaškim sodiščem, kar po oceni njene odvetnice ni prava pot iskanja rešitve za konflikt med Izraelom in Palestinci.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes Tamimijevo pohvalil, da predstavlja "zgled za palestinski boj za svobodo, neodvisnost in lastno državo".

Medtem so danes iz izraelske policije potrdili, da so v soboto zvečer v bližini Betlehema aretirali dva italijanska grafitarja in Palestinca, ki so na zid, ki obdaja mesto, naslikali portret Tamimijeve. Aretirali so jih zaradi suma poškodovanja zidu.

Italijanske oblasti so že stopile v stik z Izraelom in opazujejo proces, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.