17. 6. 2021, 07:24 | Vir: STA

Pametna ptičja krmilnica Bird Buddy z videokamero in mikrofonom je slovenski startup leta

Bird Buddy

Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Bird Buddy, ki je ustvarilo istoimensko pametno ptičjo krmilnico. V finale so se uvrstila še podjetja Bevo, Maestro Amadeus, RingoX in SeaVision, so sporočili organizatorji izbora.

Bird Buddy je pametna ptičja krmilnica, katere osnovni komplet zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko ptico s pomočjo aplikacije fotografira. S pomočjo umetne inteligence aplikacija prepozna vrsto ptice, uporabnikom pa omogoča urejanje in deljenje fotografij ptic ter jim ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic, so pojasnili v današnjem sporočilu.

Ustanovitelja družbe Žiga Vrtačič in Franci Zidar po mnenju organizatorjev izbora - glavni organizator je Start:up Slovenija, soorganizatorja pa Slovenski podjetniški sklad ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - pomenita izjemno dodano vrednost v slovenskem podjetniškem prostoru.

Vrtačič je ob prejemu nagrade danes na zaključni prireditvi na Ljubljanskem gradu povedal, da so zelo veseli prepoznavnosti v Sloveniji, ker bodo le tako lahko privabili najboljše sodelavke in sodelavce. "To je krasen način, da tudi Slovenija izve za nas, ne samo ZDA," je dodal.

Bird Buddy je svojo ptičjo hišico namreč ponudil na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter, kjer je v dobrem mesecu dni zbral 4,2 milijona evrov.

Najboljše startupe je izbrala 11-članska mednarodna ocenjevalna komisija strokovnjakov, ki je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih - uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij domačih oz. tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič je dejala, da najboljše čaka veliko novih odprtih priložnosti, ki jih prinaša nova doba podjetništva. "Ta je po pandemiji bolj kot kadarkoli doslej usmerjena v trajnostni razvoj, povezan s skrbjo za okolje in podnebje, za naše zdravje, za naše otroke, za starostnike, za zdravo hrano in za zdrava mesta in vasi. Trajnostni razvoj bo gonilo našega razvoja v prihodnjih letih, zato sem ponosna, da tudi nacionalno tekmovanje Start up leta rojeva nova podjetja, ki sledijo tem ciljem," je dejala.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ