12. 6. 2020, 10:41

Pandemija bi lahko milijone otrok prisilila v otroško delo

profimedia

Otroško delo se je od leta 2000 zmanjšalo za 94 milijonov, pandemija pa zdaj ogroža ta napredek, sporočajo iz UNICEF.

Obeležujemo svetovni dan boja proti otroškemu izkoriščevalskemu delu.

UNICEF in Mednarodna organizacija za delo (ILO) ob tem opozarjata, da bi lahko pandemija milijone otrok po svetu prisilila v otroško delo, kar bi pomenilo prvi porast otroškega dela po 20-letnem napredku.

Poročilo Covid-19 in otroško delo navaja, da se je otroško delo od leta 2000 zmanjšalo za 94 milijonov, vendar je ta napredek zaradi pandemije ogrožen.

Otroci, ki so že vključeni v otroško delo, bi lahko bili prisiljeni delati več ali v slabših razmerah, opozarja poročilo. Več bi jih lahko bilo prisiljenih v najhujše oblike dela, kar močno ogroža njihovo zdravje in varnost.

»Ker pandemija močno ogroža družinske dohodke, bi bili lahko brez ustrezne podpore milijoni prisiljeni v otroško delo«,  je dejal generalni direktor ILO Guy Ryder. »Socialna zaščita je v času krize ključnega pomena, saj nudi pomoč tistim, ki so najbolj ranljivi. Naslavljanje problemov otroškega dela skozi širše politike izobraževanja, socialne zaščite, trgov dela in mednarodnih človekovih pravic ter pravic delavcev je izjemno pomembno«.

Poročilo navaja, da bi lahko COVID-19 povzročil poglobitev revščine in s tem povečanje otroškega dela, saj gospodinjstva porabijo vsa razpoložljiva sredstva za preživetje. Nekatere študije kažejo, da lahko povečanje revščine za 1 odstotno točko v nekaterih državah povzroči porast otroškega dela za 0,7%.

»V kriznih časih postane otroško delo sredstvo za preživetje številnih družin,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Ko se povečuje revščina, zapirajo šole in zmanjšuje razpoložljivost socialnih storitev, je več otrok prisiljenih v otroško delo. Načrti za obdobje po pandemiji, morajo vključevati mehanizme, da bi se lahko v primeru ponovitve pandemij otroci in njihove družine otroke lažje soočili s kriznimi razmerami. Kakovostno izobraževanje, storitve socialne zaščite in boljše gospodarske priložnosti lahko pomembno prispevajo k temu«.

Ranljive skupine prebivalstva - denimo tiste, ki delajo v neformalnem gospodarstvu in delavci migranti - bodo najbolj ogrožene zaradi gospodarske recesije, porasta brezposelnosti, splošnega padca življenjskega standarda, zdravstvenih pretresov in nezadostnih sistemov socialne zaščite.

Vse več je tudi dokazov, da se otroško delo povečuje, ko se šole med pandemijo zaprejo. Začasno zaprtje šol je ogrozilo šolanje več kot milijarde učencev v več kot 130 državah. Tudi ko šole znova odprejo vrata, si nekateri starši ne morejo več privoščiti, da bi otroke pošiljali v šolo. Posledično bi bilo lahko več otrok prisiljenih v izkoriščevalska in nevarna dela. Neenakosti med spoloma se lahko poglobijo, dekleta pa so še posebej izpostavljena izkoriščanju v kmetijstvu in delu na domu.

Poročilo predlaga številne ukrepe za preprečitev porasta otroškega dela, vključno s celovitejšo socialno zaščito, lažjim dostopom do posojil za revne družine, spodbujanjem dostojnega dela za odrasle, ukrepi za vrnitev otrok v šolo, tudi z odpravo šolnin, in več sredstev za inšpekcijske preglede dela ter sankcioniranje kršitev.

ILO in UNICEF razvijata simulacijski model za proučitev vpliva COVID-19 na otroško delo v svetovnem merilu. Nove svetovne ocene o otroškem delu bodo objavljene leta 2021.

 

Podprite UNICEF-ovo zaščito najranljivejših otrok sveta pred posledicami pandemije Covid-19:

  • S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919;

S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani.

Otroci nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej.

  • Z nakazilom na TRR:

Naziv akcije:  SKUPAJ ZA VSAKEGA OTROKA

TRR: SI56 0201 3025 9875 526

Namen: CHAR

BIC: LJBASI2X

Referenca: SI12 41103

Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.