STA | 9. 2. 2022, 22:11

Pandemija sprožila PRVO skupno srečanje zdravstvenih in zunanjih ministrov EU

Profimedia

Zdravstveni in zunanji ministri EU so se danes v francoskem Lyonu prvič sestali na skupnem zasedanju, da razpravljajo o vlogi unije pri globalnem spoprijemanju s pandemijo covida-19. Po zasedanju so izpostavili znana sporočila o pomembnosti cepljenja ter solidarnosti in vodilni vlogi unije v boju z novim koronavirusom.

To je prvič, da so se sestali ministri EU za zdravje in zunanje zadeve, takšno srečanje je bilo nujno, saj mora Evropa braniti svoj pristop k soočanju s pandemijo, je po srečanju poudaril francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Ministri so po napovedih francoskega predsedstva Sveta EU, ki je srečanje pripravilo, s ciljem krepitve sodelovanja razpravljali o nakupu in donacijah cepiv, zdravljenju, diagnosticiranju, proizvodnih zmogljivostih in krepitvi zdravstvenih sistemov.

Francoski minister za zdravje Olivier Veran je poudaril, da je bil cilj srečanja okrepiti evropsko sodelovanje glede globalnih zdravstvenih vprašanj, ter izpostavil učinkovitost evropskega sodelovanja na področju skupnega nakupa cepiv in uvedbe skupnega covidnega potrdila.

Izzivi so skupni, z njimi se lahko spopademo le skupaj, pa je poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Evropa je zavezana krepitvi zdravstvenega sistema v Afriki in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je izpostavila.

Današnja razprava je tudi del priprav na vrh EU in Afriške unije, ki bo 17. in 18. februarja v Bruslju.

Francoska ministra in komisarka so sicer na novinarski konferenci po koncu zasedanja ponavljali znana sporočila, jasne dodane vrednosti današnjega srečanja iz njihovih izjav ni bilo razbrati.

V četrtek bo v francoskem Grenoblu neformalno zasedanje ministrov EU za zdravje, ki bodo razpravljali o prihodnosti javnega zdravja v Evropi oziroma o oblikovanju "unije javnega zdravja", je sporočilo francosko predsedstvo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord