30. 3. 2022, 16:52 | Vir: STA

(VIDEO) Panika na Kitajskem: "Čakalne vrste v trgovinah in po tržnicah so se raztezale skozi vrata, po ulicah"

Profimedia

Šanghajčani so zaradi koronavirusa znova prestrašeni in panično nakupujejo zaloge hrane. Se lahko tudi pri nas ponovi scenarij z začetka epidemije?

Na začetku tega tedna so namreč po državi zaokrožile govorice, da bo zaprtje v zahodnem delu mesta trajalo dlje oziroma ga bodo oblasti podaljšale. Prebivalci na vzhodnem bregu reke (Pudong) so ostali doma od ponedeljka štiri dni, prebivalci na zahodnem delu (Puxi) pa naj bi s karanteno začeli v petek

Eden od prebivalcev iz okrožja Puxi je dejal, da je bilo zahodno okrožje v ponedeljek polno ljudi, ki so nakupovali osnovne dobrine. "Čakalne vrste v trgovinah in po tržnicah so se raztezale skozi vrata, po ulicah. Nekateri trgovci v prostore hkrati dovolijo le omejenemu številu strank," je dejal. 

Oblasti prebivalcem niso v pomoč

Iz vodilnih ustanov so v torek že skušali ovreči vse špekulacije in dejali, da gre zgolj za govorice. Toda več prebivalcev, ki živijo v zahodnih okrožjih, je v torek od svojih stanovanjskih odborov prejelo obvestilo, da svojih stanovanj ne bodo smeli zapustiti naslednjih sedem dni, poroča Reuters. Kljub zelo strogim pravilom in omejitvam med karanteno, se jih držijo dosledno, kar se opazi tudi na šanghajskih cestah. "Nekateri sosedje se bojijo, da bodo zaradi predolgega izostanka ostali brez službe, drugi pa so zaradi dolgega zaprtja depresivni," je povedal Šanghajčan iz zahodnega dela.

V Šanghaju so od 1. marca zabeležili približno 20.000 okužb, kar pomeni, da so v zadnjih štirih tednih zabeležili več primerov kot v zadnjih dveh letih pandemije skupaj. Posledično so se oblasti 25-milijonsko mesto po tednih manjših karanten razdelile na dva dela. V začetku tega tedna so morali doma ostati vsi, ki živijo v vzhodni provinci, zahodna provinca pa z zaprtjem prične v petek.

Se lahko v Sloveniji ponovi scenarij z začetka epidemije?

V Sloveniji ni pomanjkanja hrane, zato ni razloga za pretirano večanje domačih zalog, najmanj do naslednje žetve pa je dovolj tudi pšenice, je v okviru vladnega obiska osrednjeslovenske regije v Hotedršici ponovil kmetijski minister Jože Podgoršek.

Kot opozarja, je slovensko področje prehranskega sektorja, "v zadnjem obdobju zelo občutljivo zaradi vojne v Ukrajini, predhodno še zaradi posledic epidemije covida-19 ter vremenskih vplivov in posledično škod v kmetijstvu".

Po Podgorškovih besedah v Sloveniji ne beležimo pomanjkanja hrane, zato ni razloga za pretirano nakupovanje in večanje domačih zalog. Izkušnje iz časa nedavne epidemije covida-19 kažejo, da je bilo zaradi paničnega nakupovanja pozneje zavržene veliko hrane, ki je potrošniki niso mogli porabiti in se je pokvarila, z velikim povpraševanjem pa prihaja tudi do podražitev teh proizvodov, je opozoril.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ