N.Z. | 28. 10. 2020, 14:37

PANIKA: ljudje izgubljajo potrpljenje, politika nemočna, WHO ima slabe novice

profimedia

Vlade številnih evropskih držav te dni sprejemajo nove in še strožje epidemiološke ukrepe, da bi zajezile hitro naraščajoče število okužb s koronavirusom in pomagale podjetjem, ki so se zaradi pandemije znašla v škripcih.

"Soočeni smo z eksponencialno rastjo," je med francosko - nemško ekonomsko konferenco v Berlinu povedal nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier. "V Nemčiji število novo okuženih s koronavirusom narašča s stopnjo od 70 do 75 odstotkov tedensko."

Z rekordnimi številkami novo zaznanih okužb so soočene tudi ZDA, Rusija, Francija, Švedska, Poljska in druge države, v luči prihajajoče zime, zaradi katere se bodo ljudje bolj zadrževali v zaprtih prostorih, pa številne že zajema panika.

Protesti po Evropi

Zaradi novih restriktivnih ukrepov so se na ulice protestno zgrnili Italijani.

V Milanu so mladi protestniki na policiste metali 'molotovke', policija pa jim je vrnila s solzicem. V Torinu so protestniki vandalizirali nekaj luksuznih hiš, kar je pripeljalo do desetih aretacij.

Število okuženih dnevno se je v Italiji v zadnjem mesecu povečalo za osemkrat.

Zaradi strožjih ukrepov so na ulicah tudi Poljaki, policija pa jih je skušala razgnati s solzilcem.

V Španiji so se spuntali zdravniki, ki so (prvič po 25 letih) z odhodom z delovnih mest želeli opozoriti na 'nemogoče delovne razmere'.

Protesti naj bi se najavljali tudi na Nizozemskem.

Medtem ko so se v Sloveniji protesti s koles umaknili na balkone, pa je včeraj v Ljubljani presenetil naslednji prizor nekakšnega solo protesta ...

  • *bralce opozarjamo, da je na posnetku jasno vidna tudi golota

Težki časi pred nami

Vodilni državniki so te dni v naravnost nezavidljivih položajih.

Francoski minister za notranje zadeve Gerald Darmanin je sodržavljane pozval, naj se pripravijo na 'težke odločitve'. Francozom zaenkrat še ni uspelo zaustaviti širjenja koronavirusa navkljub precej strogim ukrepom.

Češki premier Andrej Babiš pa je rekel, da bo od parlamenta zahteval, da se izredno stanje podaljša do 3. decembra, ker da bodo le tako uspeli ukrotiti eno najbolj strmih krivulj okuženih v Evropi.

Medtem so ruske oblasti zahtevale od svojih dražvljanov, da maske nosijo tudi na odprtem, regionalnim oblastem pa naročile, naj proučijo možnost popolnega zaprtja lokalov in restavracij v večernih in nočnih urah.

Število okuženih neprestano raste tudi v Belgiji. Trenutno je njihov dnevni prirast kar desetkrat višji od tistega v prvem, spomladanskem valu. Belgijska vlada naj bi se še ta vikend odločila, ali gre ponovno zapreti celo državo.

Tudi v Nemčiji, ki se je nadvse izkazala v prvem valu, zaskrbljenost raste. Pričakuje se, da bodo še pred koncem tedna tam beležili po 20.000 novo okuženih na dan.

Policijske ure so že uvedla nekatera francoska in španska mesta, restavracije in lokali se morajo v Italiji zapreti že ob 18h, Severna Irska in Češka sta zaprli šole, nekatera nemška mesta ob avstrijski meji pa so praktično že uvedla 'lockdown'.

Slabe novice iz WHO

Nova britanska študija je medtem ugotovila, da je imunost tistih, ki so covid že proboleli, veliko krajšega roka, kot smo upali. Število protiteles je namreč pri številnih Britancih upadla že čez poletje. Zadnje raziskave tudi poročajo o številnih dolgotrajnih posledicah obolelosti za covidom, ne le, da so zaznali upad kognitivnih funkcij pri sicer že ozdravelih, vse več poročil govori tudi o t.i. dolgotrajnem covidu.

Dr. Michael Ryan, vodja urgentne službe pri WHO, je medtem že najavil, da bi bilo potrebno zapreti meje znotraj Evropske unije: "Ni dvoma, da je Evropa postala epicenter pandemije," je med drugim povedal.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, vodja Svetovne organizacije, pa je povedal, da bi morala Evropa uvesti še strožje ukrepe: "Če se bo virusu pustilo prosto pot, bo nastal kaos. Še posebno zdaj, ko še vedno ne premoremo cepiva," in dodal: "Vlade morajo narediti svoje, državljani pa svoj delež. Ne smemo obupati."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord