3. 12. 2021, 09:31

Pankersko slovo: to je skladba, ki jo je Angela Merkel izbrala za poslovilno ceremonijo

Profimedia

Po šestnajstih letih se nemška kanclerka Angela Merkel poslavlja, v svoje slovo pa je vključila nič kaj tradicionalni element – pank-rokersko skladbo iz osemdesetih.

Včerajšnja poslovilna ceremonija je po tradiciji vključevala vojaški orkester, ki je ob slovesu odigral tri skladbe po izboru odhajajoče kanclerke. In pri svojem glasbenem izboru je Angela Merkel vsekakor presenetila – za eno od pesmi je izbrala skladbo Du hast den Farbfilm vergessen (v prevodu: Na barvni film ste pozabili), ki jo je v osemdesetih prepevala Nina Hagen, pank rokerica, ki je svojo glasbeno kariero pričela v Vzhodni Nemčiji, kasneje pa migrirala v Zahodno Nemčijo.

Skladba, ki je bila sicer prvič predvajana leta 1974, je za vojaški orkester doživela nekaj predelave, celotni glasbeni izbor Angele Merkel pa sta zaključili balada Fuer mich soll's rote Rosen regen (Zame bi morale deževati rdeče vrtnice) iz šestdesetih in himna Grosser Gott, wir loben dich (Sveti bog, hvaljeno bodi tvoje ime).

Profimedia

Angela Merkel, ki je sicer znana obiskovalka opernega festivala Bayreuth, posvečenega skladatelju Richardu Wagnerju, je s svojim glasbenim izborom presenetila tako vojaški orkester, kot tudi politične komentatorje, kasneje pa povedala, da ji je njen izbor vzbudil spomin na mladostna leta v komunistični Vzhodni Nemčiji.

»Pesem je bila vrhunec moje mladosti,« je povedala Angela Merkel. »Prav tako pesem izvira iz Vzhodne Nemčije in se, presenetljivo, še vedno predvaja v regiji, ki je nekoč bila moj volilni okraj. Zato se mi je zdela zelo ustrezna.«

Angela Merkel je bila sicer rojena v Hamburgu, a je njen oče, luteranski duhovnik in učitelj, celotno družino preselil v malo mestece na vzhodu Nemčije – v času, ko so vsi drugi hiteli v nasprotno smer.

Vojaška ceremonija, ki se je izvedla v čast kanclerki, se imenuje Grosser Zapfenstreich. Korenine segajo v 16. stoletje, je pa to danes najvišji poklon nemške vojske.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ