21. 12. 2018, 13:33 | Vir: STA

Papež duhovnikom, ki so zlorabljali otroke: "Predajte se roki pravice!"

profimedia

Papež Frančišek je danes izjavil, da katoliška cerkev ne bo nikoli več odvračala pogleda od "odvratnosti" duhovščine, ki je zagrešila spolne zlorabe otrok. V tradicionalnem predbožičnem nagovoru rimski kuriji je obenem vse, ki so zlorabljali otroke, tudi duhovnike, pozval, naj se predajo roki pravice.
 

"Naj bo jasno, da si bo Cerkev spričo teh odvratnosti z vsemi močmi prizadevala, da bo storila vse potrebno, da se bo pred roko pravice privedlo vsakogar, ki je zagrešil te zločine," je pred zbrano vatikansko hierarhijo poudaril argentinski papež.

"Tistim, ki zlorabljajo mladoletnike, pa bi rekel: spreobrnite se in se predajte človeški pravici, pripravite se tudi za nebeško pravico," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal sveti oče.

Cerkev po njegovih besedah ne bo nikoli skušala prikriti ali ne resno vzeti vsakršnega tovrstnega primera. Pretekli primeri zanemarjanja ali prikrivanja v primeru zlorab otrok, ki sta bili posledica "neodgovornosti, nejevere, neizkušenosti, pomanjkanja izobrazbe ali duhovne in človeške kratkovidnosti", pa se ne smejo nikoli več zgoditi. "To je izbira in odločitev celotne Cerkve," je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še odločen papež.

Kuriji je papež ob tem povedal, da še vedno so "posvečeni možje, ki zlorabljajo ranljive in izkoriščajo svoj položaj in moč prepričevanja. Izvajajo ta odvratna dejanja, a še vedno izvajajo cerkveno službo, kot da se ni nič zgodilo." "Ne bojijo se ne Boga ne njegove sodbe, le tega, da bi se jih odkrilo in razkrilo. Za brezmejno ljubeznivostjo, neoporečnimi dejavnostmi in angelskimi obrazi brez sramu skrivajo volka, ki je pripravljen požreti nedolžne duše," je bil jezen sveti oče.

Katoliško cerkev, ki šteje 1,3 milijarde vernikov, že leta pretresajo škandali zaradi spolnih zlorab otrok s strani duhovščine, iztekajoče se leto pa je bilo še posebej naporno.

Še v sredo je papež sprejel odstop pomožnega škofa Alexandra Salazarja iz Los Angelesa, ki mu očitajo spolne zlorabe mladoletnikov, prejšnji teden pa je iz kroga ožjih sodelavcev umaknil kardinala, ki naj bi bila vpletena v pedofilske škandale.

Iz t. i. Sveta kardinalov C9, ki ga je vzpostavil sam, je papež izključil avstralskega kardinala Georgea Pella in Čilenca Francisca Javierja Errazuriza. Proti Pellu, ki sicer ostaja pristojen za finance, kar je tretji najvplivnejši položaj v katoliški cerkvi, v Avstraliji pripravljajo zgodovinsko obtožnico zaradi zlorab otrok.

V Vatikanu bo zaradi krize, ki so jo nekateri označili za najhujši pretres v Cerkvi po reformaciji, februarja srečanje predsednikov vseh škofovskih konferenc, ki bo posvečeno zaščiti otrok v katoliški cerkvi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord