5. 3. 2021, 17:07 | Vir: STA

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku pozval h končanju nasilja

Profimedia

Papež Frančišek je danes v svojem prvem javnem nagovoru v Iraku pozval h končanju nasilja, ekstremizma, ločevanju ter nestrpnosti v državi. Pozval je tudi, da bi morali imeti kristjani v Iraku vidnejšo vlogo kot državljani s polnimi pravicami, svoboščinami in odgovornostmi.

Frančiška so danes ob prihodu na zgodovinski obisk Iraka na bagdadskem letališču pozdravili iraški premier Mustafa al Kadimi ter različne folklorne in plesne skupine. Nato je sledilo srečanje z iraškim predsednikom Barhamom Salihom, ki je leta 2019 papeža tudi uradno povabil na obisk, ter drugimi vladnimi in verskimi predstavniki. Poglavar 1,3 milijarde kristjanov po svetu je v govoru v predsedniški palači tudi izpostavil globoke korenine krščanstva v Iraku.

"Starodavna prisotnost kristjanov v tej deželi in njihov prispevek k življenju naroda predstavljajo bogato dediščino, s katero želijo še naprej služiti vsem," je dejal papež Frančišek.

Iraške uradnike je sveti oče tudi pozval, naj se borijo proti korupciji, zlorabi oblasti ter nespoštovanju zakonov v državi.

Papež, ki velja za vidnega zagovornika medverskega dialoga, se je spomnil tudi na druge ogrožene manjšine v Iraku. "Tu, med toliko trpečimi se moje misli obračajo na Jazide, nedolžne žrtve nesmiselnih in surovih grozodejstev," je dejal.

Profimedia

Iraški predsednik Salih pa je ob dobrodošlici papežu izrazil obžalovanje, da so kristjani v preteklosti zapustili Irak. Leta konfliktov in verskih napadov so številne kristjane prisilila, da so zapustili svoje domove v Iraku in na Bližnjem vzhodu, kar je obžalovanja vredno, je dejal Salih. Dodal je, da bi imela nadaljnja migracija kristjanov pogubne posledice za pluralizem in strpnost. Ob tem je iraški predsednik ocenil, da bi bila njihova vrnitev potrebna za celjenje in zagotavljanje raznolikosti v regiji. Hkrati je priznal, da so potrebna "močna prizadevanja za gospodarski razvoj in zagotovitev varnosti", da bi jih pritegnili nazaj.

Salih se je papežu tudi zahvalil za obisk Iraka v izjemnih okoliščinah, ki jih svet preživlja zaradi pandemije, pri tem pa ni omenil napetih varnostnih razmer v Iraku. "Premagovanje vseh teh okoliščin podvoji vrednost vašega obiska v očeh Iračanov," je še dejal iraški predsednik.

Papež Frančišek je danes prispel na zgodovinski obisk Iraka. Letalo s papežem je pristalo v iraški prestolnici Bagdad. To je prvi obisk kakega papeža v Iraku in hkrati prvi obisk v tujini od začetka pandemija covida-19 za sedanjega poglavarja rimokatoliške cerkve.

Kristjani v Iraku, ki je pretežno muslimanski, so že dlje časa preganjani. Številčno se je njihova skupnost v zadnjih desetletjih zelo skrčila. Nekoč je v Iraku živelo okoli milijon kristjanov, danes jih je po ocenah od 250.000 do 400.000.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.