18. 11. 2018, 20:27 | Vir: STA

Papež Frančišek: Zaradi ropota nekaj bogatih se ne sliši krika revnih

profimedia

Papež Frančišek je ob svetovnem dnevu revnih opozoril na socialno neenakost in pri tem obsodil "ropot nekaj bogatih", zaradi katerih se ne sliši "krika revnih". Med današnjo mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu, na kateri je bilo navzočih okoli 6000 revnih ljudi, je dejal, da je nepravičnost izvor revščine.

"Krik revnih je iz dneva v dan močnejši, a se ga vse manj sliši, ker ga preglasi ropot nekaj bogatih, ki jih je vse manj in so vse bolj bogati," je dejal Frančišek, ki naj bi po maši obedoval s 3000 revnimi v veliki dvorani Pavla VI., kjer ponavadi potekajo papeževe avdience in konference. Na ta način bodo v Vatikanu obeležili drugi svetovni dan revnih, ki ga je uvedel papež.

To je jok vseh, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in domovino in se soočajo z negotovo prihodnostjo. To je jok celotnih ljudstev, ki jim primanjkuje naravnih virov, medtem ko nekaj bogatih uživa to, kar v resnici pripada vsem, je še opozoril sveti oče.

V Vatikanu so ob tem ponudili tudi brezplačno zdravstveno nego za revne. Ob lanskem prvem svetovnem dnevu revnih so oskrbeli več kot 600 ljudi. Podobne pobude naj bi danes potekale tudi po škofijah v Italiji in po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frančišek, ki se ima za "uličnega papeža", je ob svoji izvolitvi leta 2013 dejal, da želi voditi revno cerkev za revne ljudi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.