9. 7. 2017, 10:59 | Vir: STA

Papež na visok položaj v vatikanskem uradu imenoval žensko

profimedia
Papež na visok položaj v vatikanskem uradu imenoval žensko (foto: profimedia)

Papež Frančišek je za podsekretarko v uradu, pristojnem za migracije, človekove pravice, okolje in boj proti revščini imenoval Italijanko Flaminio Giovanelli. S tem je 69-letnica postala tretja v hierarhiji kongregacije za naloge v korist celostnemu razvoju človeka, kar je položaj, ki ga je v Vatikanu doslej dosegla le redko katera ženska.

Giovanellijeva z izobrazbo s področja političnih znanosti je bila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pred tem na podsekretarskem položaju v papeškem svetu za pravičnost in mir. Ta bo odslej združen z novoustanovljenim uradom, pristojnim za migracije, človekove pravice, okolje in boj proti revščini.

Urad, ki ga vodi kurijski kardinal Peter Turkson, bo imel poleg Giovanellijeve še dva podsekretarja. To sta Španec Segundo Tejado Munoz, pred tem podsekretar papeškega sveta cor unum, in italijanski frančiškan Nicola Riccardi, ki je doslej predaval na papeški univerzi Antonianum v Rimu.

S tem je vodstvena struktura novega urada popolnjena. Frančišek je namreč že pred tedni na sekretarski položaj imenoval francoskega duhovnika Bruna Marie Duffeja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.