24. 2. 2019, 14:49 | Vir: STA

Papež o duhovnikih, ki prežijo na otroke: "Takšni so orodje hudiča!"

profimedia

Papež Frančišek je ob zaključku konference o zaščiti otrok danes v Vatikanu označil duhovnike, ki prežijo na otroke, za orodje hudiča. Tovrstnega krutega dejanja ne more upravičiti nobena razlaga, je dejal in obljubil, da katoliška cerkev v prihodnje ne bo več prikrivala zločinov pedofilskih duhovnikov, kot je bilo to v preteklosti.

"Naše delo nas je privedlo do ugotovitve, da je resnost nadloge spolnih zlorab mladoletnih razširjen fenomen v vseh kulturah in družbah in da je bilo tako tudi v preteklosti," je dejal Frančišek ob koncu maše.

Ob tem je primerjal zlorabe otrok z drugimi krutimi verskimi praksami, ki so bile nekoč razširjenje, kot je na primer žrtvovanje ljudi, pretežno otrok, v poganstvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obljubil je, da bodo v prihodnosti kakršenkoli primer zlorabe obravnavali z največjo resnostjo. "Odmevi tihega joka malih, ki so v njih našli mučitelje namesto očetov ali duhovnih vodij, bodo pretresli srca, zaslepljena s hipokrizijo in oblastjo," je povedal papež in dodal, da je njihova dolžnost, da pozorno prisluhnejo tem tihim jokom.

Po oceni papeža so tako zlorabe v Cerkvi še hujše kot drugod, saj niso v skladu z moralno avtoriteto in etično verodostojnostjo, ki jo Cerkev predstavlja in uči.

V Vatikanu se po štirih dnevih danes končuje prvi vrh katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok. Zavezujočih sklepov ni pričakovati, naj bi pa ob koncu izdali priročnik s smernicami za ravnanje v primerih zlorab.

Kot opozarja nemška tiskovna agencija dpa, je papež na sklepnem nagovoru pozval k okrepljenemu boju proti zlorabam, ni pa predstavil konkretnih načrtov za to. Frančišek se je sicer ob začetku konference zavzel za konkretne ukrepe in škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke.

A škofje predvidoma ne bodo sprejeli zavezujočih sklepov, prav tako ne bo sklepne izjave. Bodo pa izdali priročnik z vprašanji in odgovori o tem, kako ravnati v primerih spolnih zlorab, je pojasnil malteški nadškof Charles Scicluna. Škofje morajo vedeti, kaj storiti v primeru prijav ali tožb zaradi zlorab, je pojasnil.

Predstavniki žrtev, ki so zahtevali konkretne ukrepe, so že v soboto izrazili razočaranje nad potekom srečanja. Vrh Vatikana se izogiba sprejetju jasnih smernic in navodil za svetovno Cerkev, je povedal Matthias Katsch iz enega od nemških združenj žrtev spolnih zlorab.

Ob robu konference so organizirali tudi proteste, na katerih so papežu očitali, da ne sliši njihovih krikov. Zahtevali so, da se storilce tovrstnih dejanj in tiste, ki jim to omogočajo, razreši duhovniškega poklica, ne pa da se jih zgolj premešča v druge župnije.

Razburilo jih je tudi priznanje nemškega kardinala Reinharda Marxa, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.