4. 4. 2021, 14:49 | Vir: STA

Papež pozval k večji solidarnosti pri delitvi cepiva in h koncu oboroženih konfliktov

profimedia

Papež Frančišek je na velikonočno nedeljo pozval k večji solidarnosti pri razdelitvi cepiv proti covidu-19, ki bi jih morali deliti z najbolj revnimi državami. Pozval je h končanju oboroženih konfliktov, ki jih je označil za škandalozne. Ob koncu je podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

Cepiva proti covidu-19 je Frančišek označil za ključno orodje v boju proti pandemiji. "Pozivam celotno mednarodno skupnost, naj premosti zamude v dobavi cepiv in pomaga pri dobavi predvsem najbolj revnih državah," je dejal.

"Pandemija je še vedno v polnem zagonu. Socialna in gospodarska kriza sta zelo težki, predvsem za najbolj revne," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal papež. "Kljub temu, in to je škandalozno, pa ni videti konca oboroženim konfliktom, zalogo orožja pa se še povečuje," je poudaril.

"Še vedno je preveč vojn in nasilja na svetu," je opozoril. Ob tem je pozval h končanju nasilja v Siriji, Jemnu in Libiji ter spremembi razmišljanja o vojni. Spomnil je še, da je danes mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, ki so zahrbtno in grozno orožje, je poudaril.

Slavja ob vstajenju Jezusa od mrtvih je označil kot priložnost za upanje za vse, ki še naprej trpijo zaradi pandemije. Nekaj besed pa je namenil tudi mladim. "Blizu sem vsem mladim na svetu, v tem času pa še posebej tistim v Mjanmaru, ki se borijo za demokracijo," je povedal.

Ob koncu nagovora je podelil tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu) s popolnim odpustkom.

Papež je že pred tradicionalnim blagoslovom mestu in svetu v baziliki Svetega Petra daroval velikonočno mašo, ki se jo je zaradi pandemije covida-19 smelo udeležiti le 200 ljudi. V velikonočni vigiliji na veliko soboto pa je pozval vernike, naj ne izgubijo upanja v dolgotrajni krizi koronavirusa.

Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi pandemije velikonočne slovesnosti v Vatikanu že drugo leto zapored potekajo v okrnjeni obliki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord