21. 2. 2019, 13:40 | Vir: STA

Papež za pomoč prosil devico Marijo, žrtve pa od papeža zahtevajo ukrepanje!

profimedia

V Vatikanu se je začel prvi cerkveni vrh proti spolnim zlorabam otrok. "Božje ljudstvo nas opazuje in od nas ne pričakuje preprostih in predvidljivih obsodb, temveč konkretne in učinkovite ukrepe," je uvodoma poudaril papež Frančišek, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež je tudi prosil devico Marijo, naj "razsvetli škofe v njihovih prizadevanjih ozdraviti hude rane, ki so jih pedofilski škandali zadali otokom in vernikom". "Prisluhnimo joku otrok, ki prosijo za pravico," je dodal, srečanje pa označil za priložnost, da zlo spremenijo v možnost za boljše ozaveščanje.

Na prvem tovrstnem srečanju, ki bo trajalo do nedelje, se je zbralo okoli 190 udeležencev, med njimi predsedniki škofovskih konferenc z vsega sveta. Iz Slovenije se konference udeležuje ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pričakovati je, da bodo visoki predstavniki Cerkve na srečanju oblikovali protokol o nadaljnjih korakih, ki naj bi škofe usmeril k ustreznemu delovanju. Frančišek sicer ostaja realist in poudarja, da na konferenci ne bodo izkoreninili zlorabe otrok. "Problem zlorab bo ostal," je dejal januarja.

Žrtve od papeža zahtevajo ukrepanje, a so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA doživele razočaranje že pred začetkom vrha. Predstavniki žrtev so se namreč želeli srečati s papežem, vendar so jih v sredo sprejeli le člani organizacijskega odbora. Je pa skupina žrtev zlorab iz Poljske papežu na sredini splošni avdienci predala poročilo o zamolčanih zlorabah v njihovi državi.

So pa na konferenci danes škofom predvajali več pričevanj žrtev zlorab. Transkripcije je Vatikan tudi objavil, da bi zaščitil identiteto žrtev, pa jih ni poimenoval.

Ena od žrtev iz Južne Amerike je tako dejala, da so najprej z njo začeli ravnati kot z lažnivcem. "Jaz in drugi smo bili sovražniki Cerkve," je dejala žrtev. "Vi ste zdravniki duše in vseeno, z redkimi izjemami, ste se v nekaterih primerih spremenili v morilce duše, v morilce vere," je dodala žrtev.

Udeležence je južnoameriška žrtev še pozvala, naj skušajo povrniti zaupanje v Cerkev in da naj jo zapustijo tisti, ki želijo še naprej prekrivati zlorabe, prostor pa naj dobijo osebe, ki želijo prenoviti Cerkev, da se bo osvobodila spolnih zlorab.

Žrtev iz Afrike pa je pojasnila, da je imela od 15. leta dalje 13 let spolno razmerje z duhovnikom in da je v tem času trikrat zanosila, duhovnik pa jo je vsakič prisilil, da je nosečnost prekinila. "Sprva sem mu zaupala tako zelo, da nisem vedela, da me lahko zlorabi. Bala sem se ga in vsakič, ko sem ga zavrnila, me je pretepel," je dejala.

"In ker sem bila finančno popolnoma odvisna od njega, sem trpela vse ponižanje, ki mi ga je zadal," je dodala.

Žrtev iz Vzhodne Evrope pa je duhovnik spolno zlorabil v najstniških letih. "Drugo, kar me je prizadelo, je bil škof, s katerim sem po mnogih letih kot odrasel spregovoril o incidentu. Srečal sem ga in napadel me je, ne da bi me skušal razumeti, in to me je prizadelo," je dodal.

Žrtev iz Azije, ki je bila več let tarča zlorab, pa je najbolj prizadelo, da so vsi skušali prikriti zlorabe in zaščiti krivce. "Od škofov zahtevam, da razčistijo zadevo, ker to je ena od časovnih bomb, ki se dogaja v azijski Cerkvi," je dodala.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe. Številne skupine, ki jih zastopajo, bodo v času srečanja pripravile demonstracije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.