26. 8. 2018, 13:50 | Vir: STA

Papežev obisk na Irskem je dodatno razburkalo pismo nekdanjega vatikanskega veleposlanika v ZDA

profimedia

Papež Frančišek je drugi dan obiska na Irskem danes "prosil za božje odpuščanje" zaradi spolnih zlorab. Te so po njegovih besedah odprta rana, ki zahteva odločna in neomajna dejanja. Vzdušje ob obisku je še dodatno razburkalo pismo nekdanjega vatikanskega veleposlanika v ZDA, ki je papeža obtožil, da je ignoriral zlorabe.

Frančišek je dopoldne obiskal Marijino svetišče v Knocku na zahodu države, kjer ga je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kljub dežju pričakalo okoli 45.000 ljudi. Kot je dejal, so ti "odvratni" zločini upravičeno sprožili ogorčenje ter ostajajo vir bolečine in sramu za katoliško skupnost. "Jaz osebno delim takšno mišljenje," je poudaril.

Boga je prosil odpuščanja za zlorabe, zaradi katerih se mnogi počutijo izdane. "Blagoslovljeno mater Marijo prosim, naj se zavzame za vse preživele in za vsakega člana naše krščanske družine v odločnosti, da se takšne situacije nikoli več ne ponovijo," je dejal.

V soboto se je papež sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab. Kot je dejal eden od nezakonito posvojenih otrok, ki se je udeležil srečanja, je bil Frančišek ob pripovedovanju o zlorabah "resnično šokiran". Med zlorabami na Irskem so bile namreč tudi nezakonite posvojitve številnih otrok neporočenih žensk, pri katerih sta sodelovali država in katoliška cerkev.

Vzdušje ob obisku, ki je v luči številnih zlorab že tako napeto, je danes še dodatno zaostrilo pismo nekdanjega vatikanskega veleposlanika v ZDA nadškofa Carla Marie Vigana, objavljeno v ameriškem katoliškem časniku National Catholic Register. V njem je Vigano Frančiška obtožil, da je osebno ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki je moral prejšnji mesec odstopiti.

Kot je zapisal Vigano, je papeža leta 2013 obvestil o obtožbah, a se je ta nanje odzval le z umikom sankcij, ki jih je proti McCarricku uvedel Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. "Najmanj od 23. junija 2013 je vedel, da je McCarrick serijski plenilec. Vedel je, da je podkupljiv, a je jamčil zanj vse do bridkega konca," je dodal. Vatikan obtožb ni želel komentirati.

Irski premier Leo Varadkar, homoseksualec, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu, je papeža ob obisku neposredno pozval, naj ukrepa proti zlorabam in poskrbi, da bodo žrtve po vsem svetu dosegle pravico. "Besede naj preidejo v dejanja," je dejal. Precej oster je bil že ob začetku papeževega obiska in je spolne zlorabe označil za madež v katoliški cerkvi.

Potovanje na zelenem otoku je papež pozno popoldne sklenil z darovanjem maše v dublinskem parku Phoenix, kjer ga je pričakalo okoli 500.000 vernikov. V luči sobotnega srečanja z žrtvami zlorab je ponovil prošnjo za odpuščanje za "čas, ki je minil brez sočustvovanja z žrtvami". "Prosimo tudi za odpuščanje za tiste v cerkveni hierarhiji, ki niso ukrepali proti zlorabam," je dodal.

Pred mašo je zbrane nagovoril irski nadškof Diarmuid Martin, ki je poudaril, da Cerkev po vseh škandalih zdaj upa na boljše čase. "Ljudje so bili ranjeni v globino, njihova vera je na preizkušnji. Danes smo zbrani okrog križa v upanju na pomlad za irsko Cerkev," je poudaril.

Gre za prvi obisk papeža na Irskem od leta 1979, ko je zeleno deželo obiskal Janez Pavel II. Osrednji namen papeževega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.