8. 12. 2018, 11:35 | Vir: STA

Pariz: Policisti so se pripravili na nov protest rumenih jopičev in pregledujejo udeležence

profimedia
Pariz: Policisti so se pripravili na nov protest rumenih jopičev in pregledujejo udeležence (foto: profimedia)

Na osrednji pariški ulici Elizejske poljane se je davi zbralo več sto protestnikov v rumenih jopičih, da bi protestirali proti visokim cenam goriva. Policija je pred začetkom protestov prijela 278 ljudi. Protestnike v rumenih jopičih je videti tudi drugod v prestolnici, kjer danes veljajo poostreni varnostni ukrepi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz strahu pred izbruhom nasilja in izgredov na za danes napovedanih protivladnih protestih so v francoski prestolnici namestili 8000 policistov. Na televizijskih posnetkih je videti policiste, ki strogo pregledujejo torbice in nahrbtnike protestnikov, ki se zbirajo na Elizejskih poljanah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je davi, pred začetkom protestov, prijela 278 ljudi. Vir blizu varnostnim krogom je za AFP povedal, da so prijeli najmanj 34 ljudi, ki so nosili maske, kladiva in kamne, ki bi jih lahko uporabili za spopade s policijo.

Podzemna železnica v središču Pariza je zaprta, prav tako so zaprte številne trgovine, izložbe pa so zaščitili z barikadami. Tudi številne pariške znamenitosti, med njimi Eifflov stolp, opera in več muzejev, tudi Louvre, bodo danes zaprti.

Oblasti se bojijo ponovnega izbruha nasilja in izgredov, potem ko se je minulo soboto na ulicah francoskih mest zbralo več kot 100.000 protestnikov. V Parizu so po nasilnih izgredih in spopadih s policijo prijeli več kot 400 ljudi.

Protesti t.i. rumenih jopičev proti visokim cenam goriva so danes napovedani v vsej Franciji, zaradi česar po vsej državi veljajo poostreni varnostni ukrepi. Organizatorji protestov so odhod na ulice napovedali kljub odločitvi vlade, da trošarin na gorivo v letu 2019 ne bodo dvignili.

Protesti rumenih jopičev so danes napovedani tudi v Belgiji in na Nizozemskem. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.