P.M. | 20. 3. 2024, 15:50

Prihodnost je že tu: policistom bo pri delu pomagal pasji robot, izdajal bo celo kazni

Profimedia

Robot, ki je videti in se vede podobno kot pes, se bo sprehajal po mestnih ulicah španskega mesta.

Policistom v španskem obmorskem mestecu Málaga se bo v kratkem med patruljiranjem po tamkajšnjih ulicah pridružil robotski pes. Poleg nadzora javnega reda in miru naj bi skupaj z njimi v prihodnje izdajal tudi globe za prekrške, je v torek poročal španski časnik El País, ki je tudi navedel, da novega policijskega pomočnika trenutno še testirajo v manj prometnih delih mesta.

Robotski policijski pes tehta 35 kilogramov in je poleg modrega policijskega svetilnika opremljen z vgrajenim računalnikom in številnimi senzorji. Zahvaljujoč umetni inteligenci se lahko sprehaja po mestu, opozarja na nujne primere in odkriva kršitve.

Profimedia

Pasji roboti, ki bodo lokalnim policistom pri delu pomagali v okviru pilotnega projekta 5G TACTILE, je razvil Inštitut za tehnologijo in programsko inženirstvo Univerze v Malagi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arma Dei Carabinieri (@armadeicarabinieri)

Že konec lanskega leta so prvega robotskega pasjega policista predstavili italijanski karabinjerji. Tega so poimenovali Saetta (Strela), po simbolu na stranskih vratih vozil karabinjerjev. Saetta lahko v nevarnih situacijah nadomesti specializirano vojaško osebje. S svojo robotsko roko tako na primer odstrani nevaren material, vključno z velikimi neeksplodiranimi pirotehničnimi sredstvi, vojaškemu osebju pa po potrebi priskrbi novo opremo.