31. 1. 2022, 19:44 | Vir: STA

Pavlu Gantarju globa zaradi zapisa na Twitterju

Nebojša Tejić/STA

Policija je zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter nekdanjemu poslancu in ministru Pavlu Gantarju izrekla globo za prekršek, je na Twitterju objavil Gantar. Prijavo je podal generalni direktor policije Anton Olaj, saj naj bi Gantar s svojim zapisom razžalil policijo in policiste. "Člen 133," se je na odločbo o prekršku odzval Gantar.

Olaja je zmotil Gantarjev zapis, objavljen 9. oktobra lani na Twitterju, ki se je nanašal na protest 5. oktobra v Ljubljani. "Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!" je zapisal. Gantar je pozneje sicer pojasnjeval, da je bil v zapisu ironičen.

Olaj pa je menil, da je zapis "že sam po sebi objektivno žaljiv, ne glede na to, kdo ga je zapisal in na koga se nanaša", zato je podal prijavo.

Policijska postaja Dolenjske toplice je sedaj izdala odločbo o prekršku, v kateri so zapisali, da je Gantar Olaju "povzročil občutek prizadetosti", s čimer je storil prekršek po zakonu po varstvu javnega reda in miru, je razvidno iz odločbe, ki jo je na Twitterju objavil Gantar. Izrekli so mu globo v višini 250 evrov.

"Člen 133," je objavo odločbe pospremil Gantar, pri čemer je v imel v mislih člen kazenskega zakonika nekdanje SFRJ o verbalnem deliktu.

Olaj je sicer prijave za kaznivo dejanje razžalitve, žaljive obdolžitve oz. kršenje zakona o varstvu javnega reda in miru podal zoper več posameznikov, med drugim poslanca SD Matjaža Nemca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord