31. 1. 2017, 13:29 | Vir: STA

Pazljivo na cesti! Ljubljanska urgenca se zaradi poledice že polni!

profimedia

Zaradi nizkih temperatur in padavin, ki v rekordno hladnem januarju znova povzročajo poledico, se polni ljubljanska urgenca.

Kot so pojasnili za STA, so imeli še pred poldnevom več kot 20 bolnikov v čakalnici, okoli 30 so medtem že obravnavali. Večina je prišla zaradi padcev in zlomov. Opozorila zaradi poledice veljajo tudi za voznike.

Kot so pojasnili na ljubljanski urgenci, se prostori počasi polnijo. Obremenjena so po njihovih informacijah tudi vsa reševalna vozila, zato pričakujejo, da bodo kmalu polno obremenjeni tudi sami.

Svarilo velja tudi za voznike!

Zaradi nizkih temperatur in padavin voznike na poledico opozarjajo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste. Voznikom svetujejo previdno vožnjo in jih pozivajo, naj na cesti držijo primerno varnostno razdaljo.

Razmere naj bi se kmalu izboljšale, saj po napovedi dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje Andreja Velkavrha prihaja odjuga.

Kot je pojasnil za STA, bo predvsem v četrtek, petek in soboto precej jugozahodnega vetra, s čimer se bodo temperature precej dvignile, lahko tudi na 10 do 12 stopinj Celzija.

Rekordno nizke temperature!

Letošnji januar so sicer zaznamovale zelo nizke temperature, ki so bile po besedah meteorologa v povprečju za skoraj štiri stopinje Celzija nižje od povprečnih januarskih temperatur. Kot je pojasnil, je povprečna januarska temperatura v Ljubljani 0,5 stopinje Celzija, za letošnji januar pa bo ta -3,3 stopinje Celzija.

Po oceni Velkavrha gre verjetno za enega najhladnejših, če ne kar najhladnejši januar v zadnjih 50 letih. Glede na dostopne informacije je bil sicer najhladnejši januar v Ljubljani leta 1880, ko je povprečna temperatura znašala -9 stopinj Celzija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.