17. 1. 2021, 11:50 | Vir: STA

Ped štirimi leti se je pilo iz slovenskih čaš, letos bodo točili vino z otoka Pelješac

profimedia

Novoizvoljeni predsednik ZDA, demokrat Joe Biden bo 20. januarja prisegel na položaj 46. predsednika na stopnišču zahodnega pročelja kongresne palače ob doslej najstrožjih varnostnih ukrepih in brez navdušene množice podpornikov na travniku National Mall, ki se razteza od kongresa mimo Bele hiše do Lincolnovega spomenika.

Trump je leta 2017 prisegel na položaj z enim najbolj mračnih govorov v zgodovini ZDA. V času, ko je gospodarstvo cvetelo, o pandemiji ni bilo ne duha ne sluha, Američani pa so imeli polne žepe, je Trump govoril o "ameriškem masakru", ki se bo pod njim nehal.

Biden bo imel svoj govor v času, ko je zaradi koronavirusa v ZDA umrlo 400.000 ljudi, gospodarstvo je v razsulu, milijoni in milijoni so brez dela, varnost pa ogrožajo množice Trumpovih podpornikov, ki se ne morejo sprijazniti z njegovim volilnim porazom.

Trumpa na Bidnovo inavguracijo ne bo, in tam ga niti nihče noče, ne glede na potrebo po njegovi prisotnosti za umiritev napetosti in simbolično potrditev tradicije mirnega prenosa oblasti. Trump poraza ne bo priznal in Bidnu nikoli ne bo čestital. Tak pač je.

Doslej so si je podoben umik pred inavguracijo v zgodovini ZDA leta 1801 privoščil John Adams, ki je sovražil zmagovalca volitev Thomasa Jeffersona. Prav tako tudi njegov sin John Quincy Adams leta 1829 ni prišel na inavguracijo Andrewa Jacksona, Martina Van Buren leta 1841 ni bilo na inavguracijo Williama Harrisona, Andrew Johnson pa leta 1869 ni prišel na inavguracijo Ulyssesa Granta.

Prva inavguracija predsednika ZDA Georgea Washingtona je potekala v New Yorku v Federal Hallu blizu borze 30. aprila 1789. Datumi so bili potem različni, dokler niso sprejeli 20. amandmaja k ameriški ustavi in od leta 1937 so inavguracije na vsake štiri leta 20. januarja ne glede na to, ali je bil predsednik ponovno izvoljen ali gre za novega predsednika.

Ustava določa le datum in prisego, ne pa tudi tehnične izvedbe. Ponavadi predsednik priseže z roko na Svetem pismu, čeprav vsi predsedniki tega niso storili. Med njimi Theodore Roosevelt in John Quincy Adams. Barack Obama in Donald Trump sta prisegla na Sveto pismo Abrahama Lincolna, za Bidna pa še ni znano, katero Biblijo si bo izbral.

Prisego vodi predsednik vrhovnega sodišča ZDA, čeprav skozi zgodovino ni bilo vedno tako. Tudi kraji prisege so bili različni in šele od leta 1981 naprej se ceremonija vrši na stopnišču zahodnega pročelja kongresne palače, ki so jo 6. januarja poškodovali Trumpovi privrženci med napadom na kongres.

Tradicionalno novoizvoljeni predsednik pride zjutraj na dan prisege na obisk v Belo hišo in skupaj s kmalu nekdanjim predsednikom se podata v kongres. Tokrat se to ne bo zgodilo, saj namerava Trump že zjutraj odleteti na Florido, še preden bi moral Bidna uradno zaprositi za dovoljenje za polet s predsedniškim letalom Air Force One.

Ni jasno, ali bo Biden obiskal prazno Belo hišo ali bo šel naravnost v kongres. Po prisegi, da bo branil ustavo in zvesto opravljal svoje delo, bo odmevala pesem predsednika ZDA Pozdrav poveljniku, sledila bo salva iz 21 topov. Morda bo tudi kakšen kratek kulturni program, nato pa kosilo v kongresu.

Na slovesnost so povabljeni tudi veleposlaniki tujih držav v ZDA. Udeležbo je potrdil novi veleposlanik Slovenije v ZDA Tone Kajzer.

Po kosilu bi se moral predsednik sprehoditi ali odpeljati navzdol po aveniji Pensilvanija mimo navdušene množice do Bele hiše, kjer bi si skupaj s povabljenimi ogledal slovesno parado. Zvečer so tradicionalno plesi in zabave, večerje, kar bo letos omejeno.

Kljub temu pa kosila, večerje in plesi bodo. Leta 2017 se je pilo vino iz slovenskega kristala, letos bodo stregli vino s hrvaškega Pelješca, kjer ima vinograde upokojeni direktor zavarovalnice MetLife in Bidnov podpornik Robert Benmosche.

Inavguracijske slovesnosti ponavadi trajajo več dni, tokrat pa bodo zaradi pandemije koronavirusa omejene. Biden je napovedal, da bo njegova inavguracija bolj virtualna. Kljub temu so ljudje nameravali priti, a jih sedaj ne bo, ker so oblasti povsem zaprle National Mall. Inavguracijo bo varovalo več kot 20.000 vojakov, ker Trumpovi podporniki še naprej grozijo z nasiljem. 

Pripravil Robi Poredoš

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.