26. 7. 2018, 12:38 | Vir: STA

Peklenska sreda za brniško ekipo helikopterskega reševanja v gorah!

profimedia

Glede na naraščajoče število intervencij v gorah na PU Kranj opominjajo na pomen priprave na turo. Ekipa helikopterskega reševanja v gorah na Brniku ima namreč za sabo peklensko sredo. S policijskim helikopterjem so posredovali v kar šestih primerih, kar je po navedbah policije velika številka, glede na to, da je šlo za "običajen dan sredi tedna".

Prvo napotitev na intervencijo so opravili še preden je ekipa sploh začela delo.

V Triglavski severni steni so bili namreč že od torka ujeti štirje alpinisti, ki so med plezanjem v Slovenski smeri zašli iz smeri in se izgubili. Čez noč so zato ostali na gori. Zjutraj pa jih je s stene nepoškodovane odpeljal policijski helikopter.

Popoldne je helikopter najprej okoli 14. ure poletel na nujno reševanje na Kamniško sedlo, kjer je prevoz v dolino zaradi težjega bolezenskega stanja potreboval planinec.

Ob 17. uri se je pri soteskanju na območju Bohinja huje poškodovala turistka. Ko bi namreč na nekem mestu morala skočiti v tolmun, se je ustrašila, zdrsnila in z višine nekaj metrov padla na skalo.

Okoli 18. ure sta dva planinca na območju Planine pri Jezeru zašla s poti in se znašla na zelo izpostavljenem ter skalnatem terenu, iz katerega se sama nista mogla rešiti. Takoj za tem so odleteli še na sedmera jezera po izkušeno planinko, ki se ji je po več dneh v gorah obnovila stara poškodba. Obe intervenciji sta bili po navedbah PU Kranj uspešni.

Zvečer so odleteli še na pomoč planinki z dvema psoma. Ker je bil eden izmed njiju popadljiv, so morali pred vrnitvijo z njimi v dolino morali še zasilno predelati notranjost helikopterja, da je bil prevoz sploh možen.

Kot so navedli na kranjski policijski upravi, so helikopterske ekipe slovenske policije in vojske letos posredovale že v 58 intervencijah na težje dostopnih terenih, lani v 48. Letos je večja tudi zahtevnost reševanj, intervencije so težje, več je poškodovanih in zaplezanih v težjih alpinističnih smereh, zelo hude so tudi posledice.

Če se bo taka situacija še nadaljevala, bo avgust po ocenah policije "zelo problematičen".

Kot so opozorili, "helikoptersko reševanje ni nekaj, kar tako, na hitro, kot se kaže na prvi pogled, ko helikopter pride, reši in odleti. V teh reševanjih ne sme priti do napak, vsa reševanja so zahtevna, vse mora biti popolno, drugače je ogrožena reševalna ekipa, ponesrečenec in drugi, ki so na območju".

Policija tako poziva tudi turistične delavce, sobodajalce in ostale, ki skrbijo za nastanitve tujcev, naj jih seznanjajo, da so slovenske gore sicer "naravni biser, a da so tudi zelo zahtevne in naj se zato poslužujejo usposobljenih gorskih vodnikov".

"Za vse planince velja, da je bistvena priprava na turo, kjer si je med drugim treba priznati tudi, koliko oziroma kakšno turo je posameznik sploh sposoben opraviti in ali je zdrav. Pred odhodom na turo pa je nujno še preverjanje vremena, podroben opis in označenost poti, nevarna mesta na poti, prilagoditev ture glede na zahtevnost, opremo, psihofizične zmožnosti, obveščanje in še kaj. Vsak vzpon naj bo skrbno načrtovan," so poudarili na policiji.

Opomnili so še, da v kolikor nekomu moči pojenjajo že med vzponom, je velika verjetnost, da bo pri spustu prišlo do zdrsa ali padca. "Vsak dogodek v gorah predstavlja določeno tveganje in pomoč je daleč. Do tja ni cest in če ni možno reševanje s helikopterjem, se rešuje peš, kar traja," so še poudarili na Policijski upravi Kranj.

Če pa pride do nesreče ali nepredvidenega dogodka v gorah, čim prej pokličite interventno številko 112 ali 113 in počakajte na navodila. Ko reševalci, policisti, zdravniki pridejo do vas, pa jih upoštevajte. Njihova beseda je glavna, so opozorili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord