25. 1. 2020, 17:45 | Vir: STA

Pentagon potrdil možganske poškodbe ameriških vojakov v Iraku

profimedia

Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je v petek potrdil, da je 34 ameriških vojakov v Iraku med nedavnim iranskim raketnim napadom utrpelo travmatične poškodbe možganov. Predsednik ZDA Donald Trump je poročila o poškodbah pred dnevi zavrnil kot glavobole.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je medtem naročil podrejenim, naj izvedejo revizijo tega, kako ministrstvo spremlja in poroča o tovrstnih poškodbah. Trump je uvodoma trdil, da v iranskem povračilnem napadu zaradi ameriške usmrtitve poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija 8. januarja ni bil nihče poškodovan.

To sicer ne bi bilo nenavadno, saj je Iran vnaprej obvestil Irak o načrtovanem raketnem napadu na vojaški oporišči, Irak pa je potem obvestil ZDA in zaveznike.

Pentagon je pretekli teden potrdil, da so dodatni zdravniški pregledi odkrili travmatične poškodbe pri 11 vojakih, sedaj je to število naraslo na 34, vendar pa se je 17 vojakov že vrnilo na aktivno dolžnost.

Osem so jih poslali na zdravljenje v ZDA, devet se jih zdravi v Nemčiji. Ni povsem jasno, kakšne poškodbe so vojaki utrpeli, vendar bi bilo to nekaj povsem normalnega, če so bili blizu eksplozij raketnih izstrelkov.

"Slišal sem, da so imeli glavobole in še nekaj drugih stvari. Ampak lahko poročam, da ne gre za nič resnega," je novinarjem v Davosu pred dnevi povedal Trump.

Tudi glavobol je lahko simptom hujše poškodbe

Mediji so se medtem že odzvali na Trumpove opazke, med drugim so na CNN zapisali:

... navkljub številčnosti primerov, ki jih beleži zdravniška stroka, pa možganske poškodbe vojakov, ki zaradi neposredne bližine smrtno nevarnih bojnih aktivnosti utrpijo travmo in šok, še vedno niso dovolj raziskane. Izsledki aktualnih raziskav vendarle kažejo, da so vojaki, ki izkusijo najmanj eno takšno ogrožujočo situacijo, potencialno izpostavljeni: možganski celični atrofiji, pri njih se nevrološka degeneracija, ki je sicer povezana s staranjem, pospeši, pogosteje kot običajna populacija lahko razvijejo simptome PTSD, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, nekaj študij kaže tudi povečano suicidalno ideacijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.