21. 10. 2021, 12:36

Pes na vegetarijanski deti? V Veliki Britaniji bo to morda kmalu kaznivo dejanje

Profimedia

Te dni je med britanskimi lastniki psov zaokrožilo opozorilo, da bo morda že kmalu postalo kaznivo, če svojega psa po nepotrebnem dajo na vegetarijansko ali vegansko dieto.

V britanskem parlamentu je na mizi nov zakon za zaščito živali, v katerem je med drugim zapisano, da morajo lastniki svojim domačim ljubljenčkom zagotoviti primerno prehrano in izpolniti vse njihove prehranske potrebe.

Zakonodaja iz leta 2006 ne omenja specifično, katere sestavine naj bi bile v prehrani, namenjeni štirinožnim prijateljem, kar so v novem predlogu zakona spremenila. Ob tem so iz britanske veterinarske zveze opozorili, da se morajo lastniki psov sicer vedno dobro informirati, preden menjajo hrano svojim kužkom.

Ob tem dodajajo, da bodo po novem zakonu za lastnike obvezno, da domačim živalim zagotovijo primerno prehrano in da osebni vrednostni sistemi ne smejo vplivati na njihovo dobrobit.

Kot na koncu razložijo, je teoretično sicer možno psa imeti na vegetarijanski prehrani, ampak ta prehrana hitreje škodi psu, kot pa mu koristi, zato mora biti izvedena pod veterinarskim nadzorom (kadar je to za žival nujno).

Novi zakon obenem od lastnikov še zahteva, da morajo lastniki svojim živalim poleg primerne prehrane priskrbeti tudi ustrezno bivalno okolje, prav tako pa morajo biti zaščitene pred bolečino, trpljenjem, poškodbami in boleznimi.

Kršenje zakona je kaznovano z visoko kaznijo tudi do 20.000 funtov (okoli 23.700 evrov) ali celo zaporno kaznijo. Novi zakon je šel v obravnavo zato, ker so v nedavni študiji odkrili, da vedno več lastnikov svoje domači živali drži na prehrani brez mesa, kar pa jim lahko zelo škoduje.

Sploh je takšna dieta škodljiva za mačke, ki lahko zaradi pomanjkanja živalskih proteinov, vitamina A in vitamina B razvijejo številna bolezenska stanja. Podobno tudi nekatere pasme psov zelo težko prebavljajo rastlinsko hrano.

Vir: DOI.org, BBC, WorldAnimalProtection.org

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.