24. 3. 2022, 12:04

Peticija 'Putina na sodišče' dosegla rekordno veliko podpisov, napovedali tudi, kako bi mu sodili

Profimedia

Vsakih nekaj sekund se na peticiji pojavi nov podpis. Svetovne voditelje pozivajo, naj ruskega predsednika Vladimirja Putina privedejo pred sodišče. Bo preganjan?

"Ko prestrašene mame in otroci bežijo pred bombami in izstrelki, Putin še naprej izvaja mednarodno kriminalno dejanje," so zapisali v predstavitvi peticije in dodali, da lahko za svoja dejanja odgovarja le na en, ustrezno učinkovit način"pred novim tribunalom v slogu nürnberških procesov, kjer se ga lahko osebno preganja za to gnusno dejanje."

Tudi ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmytro Kuleba je osebno pozval svetovne voditelje k ustanovitvi posebnega sodišča, avtorji peticije pa ob tem še dodajajo, da bi s tem sodiščem ne le "branili Ukrajino, ampak celoten svet pred napadom, ki je bil protizakonit od minute, ko se je začel."

Peticijo je v trenutku pisanja podpisalo že več kot 1.360.000 ljudi, naslednji cilj, ki ga želijo doseči, je 1.500.000 podpisov. Peticijo spremlja poziv, v katerem pravijo, da brez tovrstne odgovornosti nikoli ne bomo dosegli miru.

Pred dnevi je za Sky News britanski humanitarni odvetnik Wayne Jordash povedal, da je zelo verjetno, da bo Putin na koncu končal na sodišču, saj se, kot pravi Jordash, "seznam njegovih kriminalnih dejanj ruske vojske pod njegovim vodstvom vztrajno daljša."

Nürnberški procesi, na katere se sklicujejo, so bili sicer procesi proti vojnih zločincem, ki se so po drugi svetovni vojni vršili v mestu Nürnberg v Nemčiji, trajali pa so od 14. novembra 1945 do leta 1949. Procesi so potekali pred mednarodnim vojaškim tribunalom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord