8. 9. 2020, 15:14 | Vir: STA

Petim poslancem LMŠ zaradi stika z okuženo osebo odrejena karantena

Tamino Petelinšek/STA

Petim poslancem LMŠ in osmim strokovnim sodelavcem poslanske skupine je bila zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, odrejena karantena, je povedal vodja poslancev Brane Golubović. Na kolegiju predsednika DZ bodo zahtevali, da bi poslanci v karanteni na ponedeljkovi interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa glasovali na daljavo.

V poslanskih vrstah LMŠ okužbe niso potrdili, po besedah vodje poslanske skupine pa so vsi poslanci zdravi in brez znakov bolezni. Golubović v današnji izjavi za medije sicer ni želel razkriti, kateri od 14 poslancev LMŠ bodo dneve do 16. septembra morali preventivno preživeti v karanteni.

Do stika z okuženo osebo med poslanci in strokovnimi sodelavci je prišlo na enem od sestankov minuli četrtek. Kot je pojasnil Golubović, so okužbo pri strokovni sodelavki poslanske skupine LMŠ potrdili v ponedeljek zvečer, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa je njene stike o odrejenih karantenah začel obveščati danes. Sestanka se nista udeležila ne Golubović ne predsednik stranke Marjan Šarec.

O odrejenih karantenah za poslance LMŠ so že obvestili predsednika DZ Igorja Zorčiča, saj se jim zdi to odgovorno. Ob tem pričakujejo, da bodo odsotni poslanci na ponedeljkovem glasovanju o interpelaciji Hojsa svoj glas lahko oddali na daljavo, saj menijo, da so za to izpolnjeni vsi poslovniški pogoji. Kot je dejal, je treba vsakemu poslancu omogočiti glasovanje, in verjame, da se bodo o tem strinjale vse poslanske skupine.

Možnost izvedbe sej DZ na daljavo v primeru izrednih razmer, kot so naravne ali druge hujše nesreče, z uporabo informacijske tehnologije so poslanci potrdili v začetku aprila.

Predsednik DZ lahko na podlagi odločitve kolegija skliče sejo na daljavo, če izvedba seje z osebno navzočimi poslanci predstavlja tveganje za zdravje in varnost poslancev, in je to nujno zaradi sprejetja odločitev, s katerimi ni mogoče odlašati. O obstoju izrednih okoliščin kolegij predsednik DZ. "Odločitev je sprejeta, če predlog podpirajo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo najmanj dve tretjini vseh poslancev v državnem zboru," je razvidno iz poslovnika DZ.

Medtem je predsednik LMŠ Šarec na Twitterju že zapisal, da bodo poslanci v karanteni o interpelaciji zoper ministra Hojsa v ponedeljek glasovali na daljavo, kar omogoča poslovnik DZ.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord