30. 4. 2021, 21:42 | Vir: STA

Petkovi protestniki na kolesih so tokrat izrazili tudi podporo STA

profimedia
Petkovi protestniki na kolesih so tokrat izrazili tudi podporo STA (foto: profimedia)

Po torkovem množičnem shodu se je danes v centru Ljubljane na kolesih zbralo nekaj 100 protestnikov, ki izražajo nestrinjanje z vladajočo politiko. Protestniki so se ob kroženju po ulicah ustavili tudi pred poslopjem STA, kjer so prižgali "simbolni ogenj upora". Kasneje so se vrnili na Trg republike, kjer so prižgali protestni kres.

Protestniki so danes izrazili podporo tudi Slovenski tiskovni agenciji (STA). Eden vidnejših predstavnikov protestnikov Jaša Jenull je v krajšem govoru pred poslopjem STA vladi očital, da skuša utišati svobodo tiska ter poudaril, da je agencija "ena izmed simbolov svobode tiska v svobodni demokratični državi Sloveniji".

Kot je razvidno iz posnetkov na družbenih omrežjih, shod kljub omejitvi gibanja do deset ljudi in varovanju policije poteka mirno, večina kolesarjev nosi zaščitne maske in vzdržuje razdaljo.

V Protestni ljudski skupščini so v izjavi pred protestom zapisali, trenutna vlada ne predstavlja ideje, "ki so jo imeli naši predniki, ki so se borili za svobodo, večinski del prebivalstva pa ne želi nadaljevati v smeri, ki drvi v propad demokracije in vladavine prava".

V torek je tako po njihovem mnenju ljudstvo "povsem jasno izreklo neuzaupnico vladi", zdaj pa je čas, da "to naredijo tudi vse poslanke in poslanci, ki se še vedno krčevito oklepajo svojih stolčkov in položajev".

Po njihovem mnenju demokracija, vladavina prava in svoboda medijev v Sloveniji še nikoli niso bile tako ogrožene. Tudi socialne stiske mladih še nikoli niso bile tako pereče, mednarodni ugled države pa še ni bil tako zelo okrnjen kot sedaj, dva meseca pred začetkom predsedovanja Svetu EU.

Menijo, da je edina dolžnost poslancev, da izstopijo iz vlade, ki drvi v propad.

Današnji protest je sicer že drugi zapovrstjo v tednu dni. V torek, na dan upora proti okupatorju, se je v Ljubljani po ocenah policije zbralo okoli 10.000 protestnikov, ki so izrazili upor proti zanje spornim ravnanjem oblasti.