17. 7. 2020, 21:42 | Vir: STA

Petkovo protestno dogajanje: ljudska skupščina na eni in harmonike na drugi strani

Nebojša Tejić/STA

Drevi so ponovno potekali že tradicionalni petkovi protesti. V prestolnici so se zbrali na Prešernovem trgu in od tam pot nadaljevali po ljubljanskih ulicah. Pohod so zaključili z ustanovitvijo "ljudske skupščine". Na Prešernovem trgu pa se je že pred protestom zbralo nekaj podpornikov vlade, ki so zaigrali na harmoniko.

Na Prešernovem trgu se je po 18. uri zbralo nekaj harmonikašev, opremljenih s čepicami stranke SLS. K igranju slovenskih melodij so jih na družbenih omrežjih vabili s profila skupine t. i. rumenih jopičev, ki so nekaj zadnjih tednov izražali podporo vladi Janeza Janše. To je danes skupina posameznikov izražala tudi z napisi na majicah.

Ob tem so na družbenih omrežjih navajali tudi, da bodo med protivladnimi protesti izvajali t. i. "rumeni monitoring", torej, da se bodo pomešali med protivladne protestnike in jih snemali, kar je na omrežjih sprožilo tudi kar nekaj razburjenja. Pa tudi na protestih je bilo slišati izraze nasprotovanja, a hkrati zagotovila, da jih to ne bo ustavilo.

Protest proti omejevanju medijev

Sicer pa je bilo danes poleg znanih kritik glede odnosa vlade in politike do posameznih skupin in pozivov k novim volitvam slišati še proteste proti omejevanju svobode medijev, ki da je, kot je pisalo na enem od transparentov, začetek fašizacije države.

S Prešernovega trga so se tako podali pred Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so zaposlenim v podporo zaploskali in se zavzeli za svobodne RTV, STA, Radio Študent in druge medije. Na dečka s piščaljo pa so obesili madžarsko zastavo v svarilo, da Slovenija ne sme po poti Madžarske. "RTV je naša," je bilo slišati med vzkliki zbranih.

Manjši del protestnikov se je nato odpravil do Trga republike, večji del pa je zaključil v Parku slovenske reformacije, kjer je potekala "ljudska skupščina". Na njej so oblikovali več skupin in razpravljali o ključnih problemih s področja okolja in trajnostnega razvoja, svobode medijev, delavskih in socialnih pravic, koronskih ukrepov, kulturnih politik, alternativ političnemu sistemu ter intervencij in taktik.

Kot je dejal eden od protestnikov Miha Zadnikar, "protesti niso gledališka predstava ali sprehod". Ta skupščina pa protestnikom daje možnost, da si vzamejo besedo, da izrazijo svojo kritiko in pobude, za katere želijo, da se razširijo, tako po področjih kot geografsko. Saj, kot so navedli ob pozivih k padcu aktualne vlade, je treba razmišljati, kaj se bo zgodilo po menjavi te vlade, saj si ne želijo zgolj menjave garniture, pač pa sprememb na bolje.

Druga faza protestov z bolj jasnimi zahtevami

Tako je vsaj del protestnikov s tem stopil, kot so navedli, "v drugo fazo protestov", v okviru katere si želijo torej bolj jasno izoblikovati svoje zahteve in pričakovanja za prihodnjo vlado in prihodnost Slovenije, je dodal aktivist Jaša Jenull. Protestniki so napovedali, da bodo aktivni tudi med počitnicami.