22. 10. 2020, 19:08

Petra Greiner sporočila žalostno novico: "Pred dnevi je v večnost zaspala naša Sofia"

Rene Gomolj

Petra Greiner je na Facebooku sporočila, da je pred dnevi umrla njena hčerka Sofia, ki se je rodila z redko gensko napako trisomijo 13.

V kratki objavi je zapisala:

“Dragi moji, pred dnevi je v večnost zaspala naša Sofia. Ne dojemam še povsem in z njo v naročju sem čakala, da se prebudi, sedaj pa mislim, da me bo vsako naslednje jutro prebudilo njeno čebljanje iz posteljice. Prosim lepo, ne pošiljajte sveč, lahko pa nakažete na TRR Zavoda 13 in s tem pomagate, da z isto vnemo delamo to, česar brez nje nikoli ne bi.”

Statistika kaže, da 85 odstotkov otrok s to boleznijo umre v prvem mesecu, a kljub temu je Sofia preživela še nekaj otroških let v objemu svojih družinskih članov.

Mariborčanka Petra Greiner je po izboru bralcev revije Jana postala Slovenka leta 2017. V Jani so takrat zapisali, da Petra pooseblja vztrajnost, ki je prepletena z izjemno notranjo močjo. Medtem ko je vztrajnost njena značajska lastnost, pa se globine lastnih moči ni zavedala vse do rojstva drugorojene Sofie, ki ima prirojeno genetsko napako trisonomijo 13. Deklica s posebnimi potrebami, ki so ji napovedovali zelo kratko življenje, je zaznamovala vso družino. 

»Ob takem otroku ne razmišljaš, ali je težko ali ni, vržen si v vodo in je vprašanje le, ali splavaš ali ne. Posebni otroci, vsaj mene osebno je Sofia naučila brezpogojne ljubezni, saj od takega otroka pravzaprav čisto nič ne moreš pričakovati. Gre le za to, da ga sprejmeš točno takega, kot je, z vsemi njegovimi hibami. In če nismo vedeli, kaj je brezpogojna ljubezen, je to človeka ob sebi imeti rad točno takšnega, kot je,« je povedala Petra. 

Petra je začela opozarjati na svet, ki je drugačen, in vsa ta leta ji je to uspevalo. Ustanovila je Zavod 13, s katerim neumorno ozavešča o drugačnosti, sprejemanju otrok s posebnimi potrebami in zagotavljanju potrebne pomoči in podpore družinam teh otrok. Pripravila je več odmevnih razstav in dogodkov o drugačnosti vseh vrst, s katerimi podira tabuje in preganja strah.

Družini izrekamo sožalje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.