23. 8. 2021, 18:17 | Vir: STA

Pfizerjevo cepivo v ZDA dobilo dokončno dovoljenje za uporabo

Xinhua/STA

V ZDA so danes cepivu proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech izdali dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let. Omenjeno cepivo je imelo doslej začasno dovoljenje za uporabo, zdaj pa ga je ameriška agencija za hrano in zdravila FDA dokončno potrdila ter to odločitev označila za pomemben mejnik v boju proti pandemiji covida-19.
 

Za osebe med 12. in 16. letom starosti še vedno ostaja v veljavi začasno dovoljenje za uporabo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Omenjeno cepivo je kot prvo v ZDA dovoljenje za začasno uporabo dobilo decembra lani, z njim so cepili več deset milijonov ljudi, maja pa je proizvajalec zaprosil za izdajo dovoljenja za promet za ljudi, starejših od 16 let.

Za pridobitev tega dovoljenja je potrebnih desetkrat več podatkov kot za začasno dovoljenje. FDA je sporočila, da so dovoljenje za uporabo izdali na podlagi podatkov iz kliničnih preizkusov in ocen, pri čemer je sodelovalo več kot 40.000 ljudi.

Začasno dovoljenje za uporabo imata v ZDA še cepivi Moderne in družbe Johnson & Johnson. Moderna je že zaprosila tudi za stalno dovoljenje za uporabo, vendar FDA še ni predložila vseh dokumentov, medtem ko Johnson & Johnson zahteve za izdajo dovoljenja še ni vložil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.