25. 3. 2021, 14:07 | Vir: STA

Philips prodal proizvodnjo gospodinjskih aparatov Kitajcem

Tamino Petelinšek/STA

Nizozemski koncern Philips se je odločil v celoti osredotočiti na proizvodnjo naprav za zdravstvo. Proizvodnjo gospodinjskih aparatov, kot so sesalniki in kavni avtomati, bo zato za približno 3,7 milijarde evrov prodal investicijskemu skladu Hillhouse Capital s Kitajske.
 

Pričakovati je, da bo izkupiček od prodaje po odštetju davkov in stroškov znašal približno tri milijarde evrov, so danes v Amsterdamu sporočili iz Philipsa. Poleg tega bo koncern v 15 letih za licence prejel 700 milijonov evrov.

Prodaja je bila pričakovana, končana pa naj bi bila v tretjem četrtletju 2021, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemci so prodajo proizvodnje gospodinjskih aparatov napovedali že lani in je del strategije podjetja. V tej je zapisano, da se bo Philips povsem posvetil proizvodnji medicinske tehnologije in izdelkov za osebno higieno, kot so zobne ščetke in brivski aparati. V tako veliko podjetje, kot je zdaj, je Philips zrasel z žarnicami, televizorji, sesalniki, brivniki in avdio napravami.

Druge veje je podjetje že prodalo, med njimi proizvodnjo televizorjev, avdio naprav in žarnic.

"S to transakcijo smo zaokrožili naše velike prodaje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal prvi mož Philipsa Frans van Houten. Zdaj se bodo osredotočili na to, da povečajo svojo prednost na področju medicinske tehnologije, je dodal.

Sklad s Kitajske bo smel še nadaljnjih 15 let prodajati sesalnike ali cvrtnike pod imenom Philips, Nizozemcem pa bo za to skupaj plačal približno 700 milijonov evrov. Hillhouse želi za izdelke Philips poiskati nove trge.

Philipsovi gospodinjski aparati so lani ustvarili 2,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Podjetje naj bi še naprej ostalo na Nizozemskem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord