3. 6. 2021, 10:44 | Vir: STA

Piranskemu akvariju grozi zaprtje

Kaja Kraljevič/STA

Akvarij Piran se je zaradi dolgotrajnega zaprtja ob epidemiji znašel v finančnih težavah, zaradi katerih mu grozi zaprtje. Ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar, ki upravlja z akvarijem, je navedel več možnih rešitev, vključno s tem, da bi upravljanje prevzel NIB. O tem bo odločalo ministrstvo.

Težave Akvarija Piran te dni odmevajo v javnosti. Tako je poslanka SD Meira Hot v poslanskem vprašanju ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec navedla, da je akvarij zaradi zaprtja, povezanega z epidemijo, izgubil prihodke od prodaje vstopnic.

Butinar je pojasnil, da so tako v letu 2020 imeli okoli 30.000 evrov izgube, ki jih je šola pokrila iz lastne tržne dejavnosti, v letošnjem letu, ko je bil akvarij štiri mesece zaprt, pa računajo, da bo izpad med 40.000 in 50.000 evrov.

"Šola kot taka nima več dodatnih virov, da bi lahko to pokrivala, in ker je to tržna dejavnost in ni javna služba, niti ministrstvo nima pravne osnove, da bi kakor koli to pokrivalo," je dodal Butinar.

Novembra lani so se tako obrnili na ministrstvo za izobraževanje s predlogi za rešitev, ki so šli od dofinanciranja akvarija, ker opravlja tudi javno službo, do tega, da bi upravljanje prevzel Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) oz. Morska biološka postaja Piran, ki deluje pod njegovim okvirjem. Tretja možnost je bila, da bi vodenje akvarija spet prevzela piranska občina, četrta opcija pa bi bila oddaja v najem na podlagi javnega razpisa.

Na NIB so pripravili vizijo razvoja akvarija kot raziskovalne infrastrukture NIB, ki bi razvojno okrepila in pomembno dopolnila obstoječo izobraževalno ter turistično dejavnost, so v sporočilu za javnost zapisali na NIB.

NIB je takoj pristopil k reševanju problema tudi s finančnim načrtom, saj iz svojih sredstev ne moremo financirati preoblikovanja akvarija, rednega vzdrževanja, plač zaposlenih, še manj pa pokriti izgubo.

Poleg finančnega načrta je NIB pripravil tudi vizijo razvoja Akvarija Piran

Ki bi postal del raziskovalne infrastrukture in bi nudil podporo pri raziskovalnih ter aplikativnih projektih, ki se že izvajajo na NIB oz. morski biološki postaji, izvajanju programov mladih raziskovalcev, projektih za podporo državnim in drugim vladnim organom ali resorjem pri izvajanju njihovih potreb, razvojnih programih ter projektih za industrijo kot tudi pri izvedbi pedagoškega procesa.

Ob tem so na NIB navedli, da so se letos treh sestankov, ki jih je sklicalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je tudi pohvalilo predstavljene vizijo, program ter finančni načrt. "Odločitev je sedaj na strani ministrstva, da odloči o usodi Akvarija Piran oz. njegovem upravitelju," so navedli.

Kot so dodali na inštitutu, sami ne morejo prevzeti upravljanja Akvarija Piran brez zagotovila o dolgoročni finančni stabilnosti.

Butinar je navedel, da je na zadnjem sestanku ministrstvo izkazalo pripravljenost oddati upravljanje akvarija inštitutu, vendar brez dodatnih finančnih sredstev: "Tu se je zgodba zaključila. Oni so pa zahtevali dodatna finančna sredstva - veliko večja, kot smo jih zahtevali, pa nam jih niso bili pripravljeni dati." Kot je dodal, je ministrstvo kot lastnik tisto, ki bo moralo sprejeti odločitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.