17. 1. 2008, 14:16 | Vir: Playboy

Pivo v številkah

Velja za najbolj moško med pijačami. Britanci ga pijejo toplega, mi ledeno mrzlega. Za menihe je bil tekoča hrana, za Egipčane najvišje darilo bogovom. Za nas je oboje. Pa na zdravje!

Pivo postavi škoduje manj kot brezalkoholne pijače: liter piva ima približno 1900 džulov ali 450 kalorij, liter limonade pa približno 2500 džulov ali 600 kalorij.

Pomanjkanje encima alkohol dehidrogenaza je krivo, da veliko azijatov sploh ne prenese piva.

Največ piva popijejo Čehi (162 litrov na leto), tesno jim sledijo Irci s 118 litri in Nemci s 117,7 litra piva na glavo. Slovenci popijemo letno povprečno 83 litrov piva na prebivalca.

Rudolf Heindl iz Avstrije ima v svoji zbirki 13 tisoč pivovskih kozarcev, ki jih je zbral z obiskom več kot štirih tisoč pivovarn po vsem svetu.

Najmočnejše pivo na svetu je Utopia milleniumbock ameriškega pivovarja Samuela Adamsa iz Bostona s 24%.

Najmočnejše evropsko pivo je Belzebuth iz francoske pivovarne Brasserie Jeanne d’Arc s 15% alkohola.

300 steklenic piva je tričlanska ekipa pod vodstvom Aloisa Unertla iz münchenske pivovarne Unertl odprla v 1 minuti in 47 sekundah.

Največjo zbirko pivovskih steklenic ima Američan Ron Werner: 16,321, od tega 10.755 neodprtih.

Največja pivovarna na svetu je pivovarna Coors v Goldenu v Koloradu. Z 22 milijoni hektolitrov na leto zvarijo Američani toliko piva kot vseh 1268 nemških pivovarn skupaj.

Norvežani plačajo z 244,93 evra na hektoliter piva najvišji davek na pivo v Evropi, Španci z 8,41 evra pa najnižjega.

Prvi zemljevid slovenskih dežel, izšel je leta 1861, je izdelal Peter Kosler, ki je z bratoma ustanovil pivovarno, predhodnico današnje Pivovarne Union.

Pivo so 7 tisoč let pred našim štetjem odkrili Sumerci – seveda po naključju. Poimenovali so ga sikaru – pijača, ki jo je mogoče jesti, in kruh, ki ga je mogoče piti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord