19. 5. 2020, 00:10 | Vir: STA

Planinska zveza Slovenije posodobila priporočila za vse dejavnosti v planinstvu

Profimedia
Planinska zveza Slovenije posodobila priporočila za vse dejavnosti v planinstvu (foto: Profimedia)

Po preklicu epidemije covida-19 in ob rahljanju ukrepov se sproščajo tudi omejitve pri izvajanju planinske dejavnosti. Od ponedeljka v planinskih kočah lahko strežejo v notranjih prostorih, možne je tudi prenočiti. Da bi zmanjšala tveganja za okužbe, je Planinska zveza Slovenije posodobila priporočila za vse dejavnosti v planinstvu.

Tudi ob izvajanju športnih dejavnosti je treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poudarjajo v Planinski zvezi Slovenije.

Tistim, ki se bodo odpravili po planinskih in zavarovanih plezalnih poteh, na turno kolesarjenje, turno smučanje, se lotili alpinizma, športnega plezanja v plezališčih in športnih dvoranah ali ostalih dejavnosti v gorskem svetu, pa tudi obiskovalcem planinskih koč, tako med drugim priporočajo, naj imajo poleg osnovne planinske opreme v nahrbtniku tudi manjšo stekleničko razkužila in zaščitno masko ali ruto.

Obiskovalcem gora svetujejo še, naj uporabljajo lastno opremo, skupno pa naj pred uporabo razkužijo. Čiščenje plezalne opreme s kemičnimi sredstvi odsvetujejo, ker lahko ta poškodujejo plastične in tekstilne dele, poleg tega pa razgrajujejo vlakna in spreminjajo sestavo spojin v materialu. S tem oprema spremeni lastnosti in lahko v ključnih trenutkih popusti, so opozorili.

Tako kot doslej obiskovalcem gora tudi svetujejo, naj se na vsako dejavnost dobro pripravijo in jo načrtujejo, izberejo pa naj si cilj, ki so mu kos in ni na meji njihovih telesnih in psihičnih zmožnosti. Svetujejo sicer obisk gora v spremstvu njihovih vodnikov ali z gorskim vodnikom.

Poleg tega pa obiskovalce gora tudi opominjajo, da lahko v gorah pomoč pride šele čez nekaj ur. Zato je obvezna oprema v nahrbtniku še kako pomembna za življenje, so zapisali.

Ljubitelje gora tudi opozarjajo, naj ne pozabijo na odgovoren odnos do narave in smeti ne puščajo na poteh, pri planinskih kočah ali na izhodiščih, ampak jih odnesejo domov in odložijo v ustrezne zabojnike.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.