5. 8. 2018, 08:02 | Vir: STA

Plastične vrečke, ki močno ogrožajo čilsko okolje, so zakonsko prepovedali

profimedia

Čile je prva država v Latinski Ameriki, v kateri bodo prepovedali komercialno uporabo plastičnih vrečk. Podjetja jih bodo morala opustiti v naslednjih dveh letih, plastične vrečke pa bodo dovoljenje le pri izdelkih, pri katerih predstavljajo primarno embalažo, kot so izdelki za higieno ali posebej pakirana hrana.

Čilska vlada je za prepoved uporabe plastičnih vrečk v komercialne namene sprejela zakon. Velika podjetja bodo morala plastične vrečke opustiti v prihodnjih šestih mesecih, manjša pa se bodo morala prilagoditi v prihodnjih dveh letih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prepoved plastičnih vrečk v komercialne namene velja v čilski Patagoniji od leta 2014, lani so prepoved razširili na obalna območja. V Čilu namreč plastične vrečke predstavljajo ogromno okoljsko težavo, saj naj bi jih na leto porabili okoli 3,2 milijarde ali okoli 200 na osebo.

Uporabo plastičnih vrečk so prepovedale ali omejile ali to napovedale nekatere druge države v regiji. To so storila tudi nekatera južnoameriška mesta, med njimi Ciudad de Mexico, Sao Paulo in Buenos Aires, še navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.