22. 6. 2020, 20:22 | Vir: STA

Plečnikova nagrada avtorjem Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani

Shutterstock

Plečnikovo nagrado za leto 2020 so prejeli Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani. Plečnikove medalje je žirija namenila Roku Žnidaršiču in Žigi Ravnikarju, Tomažu Vugi ter Matevžu Vidmarju Čeliku. Podeljeni sta bili tudi dve študentski Plečnikovi priznanji.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, so avtorji s projektom Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru. Dokazali so izjemni pomen celostnega oblikovalskega pristopa, ki avtorski skupini omogoča dosledno izpeljavo koncepta v vseh merilih: tako na nivoju mesta kot na nivoju stavbe ali posameznega arhitekturnega elementa in detajla.

Veduta Ljubljane je z nagrajenim versko-kulturnim centrom po nekaj desetletjih zatišja končno pridobila vrhunsko javno arhitekturo senzibilne monumentalnosti. S Plečnikovo nagrado 2020 odlikovan projekt Islamskega versko-kulturnega centra Bevk Perović arhitektov je zgled, kako je mogoče na podlagi zmage na javnem mednarodnem natečaju z odločnim pristopom ustvariti vrhunsko arhitekturo. Dokazali so, da je odprti natečaj nujno in izvrstno orodje za zagotavljanje tradicije visoke kulture grajenega okolja, ki jo je v Ljubljani ustvaril Jože Plečnik s pomočjo vizionarskih odločevalcev, še piše v utemeljitvi.

Plečnikove medalje in študentski Plečnikovi priznanji 

Plečnikovo medaljo za realizacijo sta prejela Rok Žnidaršič in Žiga Ravnikar za telovadnico Osnovne šole Vižmarje Brod. Kot piše v utemeljitvi, je bilo v zadnjih letih zgrajeno precejšnje število športnih dvoran. Ker gre hkrati za šolske stavbe, za katere veljajo dokaj strogi predpisi, bi se zdelo, da imajo avtorji omejene možnosti za izražanje kreativnosti. Kljub temu so avtorji telovadnice Osnovne šole Vižmarje Brod uspeli znotraj njih najti prepričljivo in svežo rešitev, ki v vseh pogledih presega običajne standarde.

Tomaž Vuga je prejel Plečnikovo medaljo za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike za knjigo Projekt: Nova Gorica. Knjiga združuje osebne spomine avtorja na domači kraj, ki jih vešče prepleta s profesionalno izkušnjo enega glavnih urbanistov Nove Gorice, ob tem pa pripoved podkrepi z obilo fotografskega in arhivskega gradiva. Kot piše v utemeljitvi, njegova raziskava predstavlja edinstveno študijo o načrtovanju in gradnji Nove Gorice v drugi polovici 20. stoletja.

Matevž Vidmar Čelik pa je prejel Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture za vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter uveljavitev muzeja v mednarodni arhitekturni skupnosti. V zadnjem desetletju je kot direktor MAO zasnoval sodobno usmeritev te ustanove. Z novimi mednarodnimi projekti ter strateškim sodelovanjem z mednarodnimi institucijami je MAO bistveno prispeval k prepoznavnosti slovenske arhitekture v svetu, piše v utemeljitvi.

Študentski Plečnikovi priznanji pa sta prejela Vid Žnidaršič za magistrsko delo DRAMA! (začasna) in Valentin Tribušon Ovsenik za magistrsko delo FUŽINSKA COPACABANA.

Strokovno žirijo so sestavljali arhitektka in profesorica Tina Gregorič, arhitekt in arhitekturni kritik Andrej Hrausky, filozofinja Mateja Kurir, arhitekt Aleksander Lužnik in krajinska arhitektka Ana Tepina.

Plečnikova odličja, najvišje strokovno priznanje za dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in notranje opreme v Sloveniji, podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.