30. 3. 2022, 18:23 | Vir: STA

Rusija naredila nov seznam: ne zapleta se le pri dobavi plina

Profimedia

Rusija na sankcije Zahoda zaradi vojne v Ukrajini evropskemu gospodarstvu odgovarja s svojimi zahtevami. Seznam teh je vse daljši. Kaj "svoj prav" želi doseči tokrat?

Rusija še naprej nadaljuje z razvojem sistema, ki bi omogočal nov način trgovanja, poleg tega pa na seznam blaga, za katerega bi sprejemala zgolj rublje, dodala še: gnojila, žito, nafto, naftne derivate, premog, kovino in les.

Dmitrij Peskov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pojasnil, da je treba počakati do četrtka, ko bo o mehanizmu oskrbe s plinom, plačanem v rubljih, znanega več. Plačilo zgolj v rubljih tako ne bo začelo veljati že 31. marca, niti še ni znan datum, ko se bo to pravilo začelo izvajati. "Plačilo in oskrba so dolgotrajni postopki. To ne pomeni, da mora biti vsa četrtkova dobava do večera plačana v rubljih," je pojasnil.

Sedem gospodarsko najbolj razvitih držav G7 je že zavrnilo zahtevo Moskve po plačevanju plina v rubljih namesto v evrih ali dolarjih. O ruskem plinu smo natančneje že pisali TUKAJ, ko je bil za prelomni dan napovedan 1. april.

Rublji ne le za plin?

Čeprav nobena država ne pozdravlja plačevanja z rublji, pa v Rusiji že razmišljajo o predlogu predsednika dume Vjačeslava Volodina, da bi razširili seznam dobrin, za katere bi sprejemali zgolj rublje. "Evropske države imajo vso možnost, da plačajo v rubljih. Tukaj ne vidim nobene tragedije. Veliko huje je, ko imaš denar, a ni dobrin," je prepričan Volodin.

Rusija želi plačilo v rubljih zaradi sankcij Zahoda proti državi, ki so sledile vojni v Ukrajini in so močno oslabile rusko valuto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.