21. 7. 2018, 15:47 | Vir: STA

Po 17-mesečni preiskavi pridržali člane mednarodne skupine tatov, ki so izmaknili Rubensa in Renoirja

profimedia

Italijanski policisti so na severu Italije našla dragoceni umetnini Rubensa in Renoirja, ki ju je lani aprila lažni rabin z diplomatsko imuniteto v Monzi ukradel dvema lastnikoma galerij, so potrdili na nedavni novinarski konferenci. Med osumljenimi je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina tudi Hrvat.

Gre za sliko Sveta družina, ki jo je naslikal francoski impresionistični slikar Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) in sliko Deklice na travi, ki jo je ustvaril belgijski baročni umetnik Peter Paul Rubens (1577-1640). Vredni sta več milijonov evrov.

Zaradi sodelovanja v kraji je po pisanju Hine osumljenih osem oseb, med katerimi so štirje Italijani in eden Hrvat, ki so jih pridržali minuli mesec. V operaciji naj bi jim pomagal avstrijski voznik.

Eden od njih - po pisanju medijev je to 44-letni Nenad Jovanović - se je predstavljal kot izraelski rabin z diplomatskim potnim listom Samuel Abraham Lewy Graham. Lastnikoma galerij je za sliki ponudil 26 milijonov evrov, nato pa ju pretental in okradel. Tatvina se je zgodila 20. aprila 2017 v najeti pisarni v Monzi nad albanskim veleposlaništvom.

Kot navajajo italijanski mediji, je posebna enota policistov za zaščito kulturne dediščine potem, ko je dobila namig, kje bi se lahko nahajali, sliki odkrila v nekem skladišču v pokrajini Torino. Našla jih je po 17-mesečni preiskavi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord