26. 11. 2019, 12:45 | Vir: STA

Po 36 letih iz zapora izpustili tri po nedolžnem obsojene za umor

profimedia

V ameriški zvezni državi Maryland so v ponedeljek po 36 letih iz zapora izpustili tri moške, ki so bili leta 1984 obsojeni na dosmrtni zapor zaradi umora 14-letnika. Detektivi so takrat prisilili priče, da so obtožile trojico, pravi krivec pa se je izmuznil, vendar le do leta 2002, ko je bil ustreljen.

Novembra 1983 je bil 14-letni DeWitt Duckett ustreljen na poti v šolo v Baltimoru po kraji njegove jakne. Policisti so aretirali tri 16-letne temnopolte osumljence, ki so si menda želeli njegovo jakno z napisom Univerza Georgetown, in jih zaprli.

Alfred Chestnut, Ransom Watkins in Andrew Stewart so vztrajali, da so nedolžni, porota pa je verjela policistom in jih poslala v zapor do smrti.

Tudi v zaporu niso odnehali, dokler ni letos primera ponovno odprlo državno tožilstvo v Baltimoru, ker je Chestnut uspel odkriti dokaze, ki jih je leta 1984 imela tudi policija, vendar jih je skrila pred obrambo in poroto. Tožilka Marilyn Mosby je sporočila, da gre za izjave številnih prič, ki so za umor obtožile 18-letnika, ki je streljal, pobegnil s kraja zločina in odvrgel pištolo.

Trije temnopolti najstniki so šli v zapor, čeprav jih pred sojenjem nobena od prič policije ni mogla identificirati, na sodišču pa se jim je nenadoma spomin "izboljšal". Sodnik je prav tako zapečatil dokumente o izjavah prič, ki so kazale na krivdo 18-letnika.

Oproščeni in osvobojeni moški bodo sedaj skušali dobiti odškodnino od države s poravnavo ali s tožbo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol