6. 2. 2022, 17:56 | Vir: STA

Po Ani je v nekaj tednih Madagaskar prizadel še ciklon Batsirai

profimedia

V ciklonu Batsirai, ki je v soboto zvečer dosegel jugozahod Madagaskarja in čez noč oslabel, je umrlo najmanj šest ljudi. Zaradi močnega deževja sicer še vedno grozijo poplave, je danes sporočil otoški meteorološki urad. Po navedbah ZN bi lahko nevihta neposredno prizadela skoraj 600.000 ljudi, doslej so jih evakuirali okoli 50.000.

Po začasnih podatkih je doslej v neurju umrlo šest ljudi, skoraj 48.000 je razseljenih, je sporočil vodja državne agencije za obvladovanje nesreč na Madagaskarju Paolo Emilio Raholinarivo.

Batsirai je sicer oslabel, so sporočili z Meteo Madagaskar in dodali, da se je povprečna hitrost vetra skoraj prepolovila na 80 kilometrov na uro, medtem ko so se najmočnejši sunki zmanjšali s hitrosti 235 na 110 kilometrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po močnem deževju se še vedno bojimo lokalnih ali splošnih poplav," so dodali na meteorološkem uradu, kjer opozarjajo, da bi lahko prišlo do velike škode.

Batsirai je dosegel okrožje Mananjary, ki se nahaja okoli 530 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Antananarivo, v soboto okoli 20. ure po lokalnem času.

Predstavnik agencije Faly Aritiana Fabien je pred tem povedal, da ima njihov urad že pripravljene namestitvene prostore, hrano in zdravstveno oskrbo za prizadete, pa tudi načrte iskanja in reševanja.

Tudi Združeni narodi so okrepili pripravljenost na pomoč, med drugim z reševalnimi letali in zbiranjem humanitarnih zalog pomoči.

Svetovni program za hrano ZN je opozoril na oceno nacionalnih oblasti, da bi lahko Batsirai neposredno prizadel okoli 595.000 ljudi, 150.000 pa bi lahko bilo razseljenih zaradi novih plazov in poplav.

Neurje tako ali drugače ogroža najmanj 4,4 milijona ljudi, je medtem sporočila Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Tokratni ciklon je že drugo neurje, ki je prizadelo Madagaskar v le nekaj tednih. Konec januarja je namreč otok zajela smrtonosna tropska nevihta Ana, po kateri prebivalci otoške države še vedno okrevajo. Prizadela je najmanj 130.000 ljudi, umrlo pa je okoli 60 ljudi, večinoma v glavnem mestu Antananarivo.

Neurje je prizadelo tudi Malavi, Mozambik in Zimbabve, kjer je terjalo na desetine človeških življenj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol