6. 5. 2019, 13:59 | Vir: STA

Po besedah pilota naj bi v rusko letalo udarila strela

Profimedia

Pilot ruskega potniškega letala Suhoj Superjet 100, ki ga je v nedeljo zajel požar, je danes za ruske medije povedal, da so morali zasilno pristati zaradi udara strele. Denis Jevdokimov sicer ni pojasnil, ali je strela neposredno zadela letalo. Preiskovalci medtem še naprej ugotavljajo vzrok požara, danes so našli tudi črni skrinjici.

Pilot je povedal, da so zaradi strele izgubili povezavo s kontrolo letenja. "Uspelo nam je vzpostaviti komunikacijo prek izredne frekvence na naši radijski povezavi. Vendar pa je bila povezava vzpostavljena zgolj za kratek čas in jo je prekinjalo, (...) povedali smo lahko zgolj nekaj besed," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil za časnik Komsomolska pravda.

Danes so našli tudi obe črni skrinjici, ki beležita podatke o letu in pogovore v pilotski kabini, in ju odnesli na preiskavo.

Tiskovna predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko je ob tem pojasnila, da preiskujejo različne možnosti vzroka nesreče, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Med temi so nezadostna usposobljenost pilotov, kontrolorjev letenja in tehnikov, ki so pred poletom pregledali letalo, tehnična napaka na letalu ter slabe vremenske razmere.

Po navedbah neimenovanega vira blizu preiskave se osredotočajo na udar strele. "Glavna različica je, da je strela udarila v letalo in povzročila okvaro opreme," je povedal. Udar strele so po njegovih besedah potrdili tako člani posadke kot potniki.

Da so videli strelo, je za ruske medije potrdilo tudi več potnikov. "Takoj po vzletu je letalo zadela strela (...) pristanek je bil zelo trd, skoraj smo umrli od strahu," je po poročanju AFP dejal eden od njih.

Minister za transport Jevgenij Ditrih je ob tem povedal še, da letal Suhoj Superjet 100 ne bodo prizemljili, saj da za to ni razlogov.

Na letalu ruske družbe Aeroflot, ki je bilo na poti iz Moskve v Murmansk, je v nedeljo izbruhnil požar, zaradi česar je moralo zasilno pristati na moskovskem letališču Šeremetjevo. V eni najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih je umrlo 41 ljudi.

Po navedbah zdravstvenih oblasti, na katere se danes sklicuje Tass, je po nesreči na zdravljenju v bolnišnicah še devet ljudi, od tega so trije še vedno v kritičnem stanju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ