2. 7. 2021, 17:52 | Vir: STA

Po brexitu si kar šest milijonov državljanov EU želi ostati v Veliki Britaniji

profimedia

Več kot šest milijonov državljanov EU je zaprosilo za dovoljenje za bivanje v Veliki Britaniji po brexitu, so danes sporočili iz britanske vlade. Gre za skoraj enkrat večje število državljanov EU, kot jih je po ocenah živelo v Veliki Britaniji, preden je ta zapustila povezavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Državljani EU so imeli čas do 30. junija, da so vložili prošnjo za sodelovanje v shemi za bivanje na Otoku. To so vzpostavili po brexitu, da bi evropski državljani, ki bivajo v Veliki Britaniji, ohranili enake pravice kot pred brexitom.

"Ko smo zapustili EU, smo obljubili, da bomo zaščitili pravice državljanov EU, ki so si ustvarili življenje v Veliki Britaniji, in ustvarili zelo uspešno shemo naseljevanja, da zagotovimo, da bodo lahko imenovali Veliko Britanijo dom še naslednja leta," je dejala notranja ministrica Priti Patel.

Veliko jih je prošnjo oddalo v zadnjih mesecih, skupno 6,02 milijona. Oblasti so doslej odobrile 5,1 milijona prošenj. Ob zagonu sheme v marcu 2019 so sicer ocenjevali, da v Veliki Britaniji živi okoli 3,7 milijona državljanov EU.

Več kot 400.000 prošenj so oddali v zadnjem mesecu pred iztekom roka, so sporočili z britanskega notranjega ministrstva. Pri tem so pojasnili, da bodo sprejeli tudi prošnje zamudnikov, ki imajo utemeljene razloge.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel