9. 12. 2018, 10:20 | Vir: STA

Po četrti soboti protestov je francoski premier napovedal, da je čas za dialog

profimedia

Francoski premier Edouard Philippe je po četrti soboti nasilnih protivladnih protestov ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost. Napovedal je, da bo predsednik države Emmanuel Macron prihodnji teden predstavil ukrepe za dialog. V sobotnih protestih je bilo okoli 180 ranjenih, pridržali so 1220 ljudi.

Po najnovejših podatkih notranjega ministrstva se je protestov t. i. rumenih jopičev po vsej Franciji v soboto udeležilo okoli 136.000 ljudi, od tega 10.000 v Parizu. Znova je prišlo do nasilja in uporabe solzivca in vodnih topov proti protestnikom, a je bilo nasilja veliko manj kot prejšnjo soboto. Največ izgredov je bilo v Parizu, kjer so nekateri protestniki sežigali vozila in razbijali izložbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do spopadov med protestniki in policijo je prišlo tudi v drugih mestih, med drugim v Marseillu, Bordeauxu, Lyonu in Toulousu.

Pariške oblasti so danes sporočile, da je bila na sobotnih protestih povzročena večja gospodarska škoda kot na tistih v soboto 1. decembra, ko so med drugim protestniki poškodovali Slavolok zmage. Iz varnosti so bile namreč tokrat zaprte številne trgovine in to v času prednovoletnih nakupov. Protesti so bili tudi bolj razpršeni, tako da je bilo več krajev v prestolnici tarča nasilja, je povedal namestnik županje Emmanuel Gregoire za radio France Inter.

Po današnjih navedbah notranjega ministrstva so v soboto po vsej državi prijeli 1723 protestnikov, od katerih so jih pridržali 1220. V Parizu so po podatkih pariških oblasti prijeli 1082 protestnikov, kar je veliko več kot minulo soboto, ko so jih prijeli 412, spominja AFP.

Notranji minister Christophe Castaner je v soboto zvečer pohvalil delo policistov, ki so preprečili stopnjevanje nasilja.

Okrepljena policijska prisotnost - po državi jih je bilo nameščeno skoraj 90.000, v Parizu pa 8000 in prvič tudi 14 oklepnih vozil - je preprečila razširitev nasilja, do katerega je prišlo minulo soboto, ko je bilo ranjenih več kot 280 policistov. To soboto je bilo ranjenih skupno 179 ljudi, med njimi 17 policistov.

Proteste so pripravili, čeprav je vlada izpolnila njihovo prvotno zahtevo in sporočila, da v letu 2019 ne bodo zvišali trošarin na gorivo. Precej raznorodni protestniki so namreč svoje zahteve razširili, tako da sedaj protestirajo proti visokim stroškom življenja in gospodarskim reformam predsednika Macrona, ki po njihovem mnenju koristijo samo podjetjem.

Pozivajo tudi k odstopu Macrona, ki se minuli teden ni oglasil, temveč je v prve vrste poslal premierja in notranjega ministra. Sedaj naj bi po napovedih premirja prihodnji teden nagovoril narod in predstavil ukrepe za dialog.

Na proteste pa se je odzval ameriški predsednik Donald Trump. Na Twitterju je menil, da so protesti "zelo žalostni". Francosko vlado je pozval, naj - tako kot ZDA - odstopi od "smešnega in izredno dragega" pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015 in "denar vrne ljudem v obliki nižjih davkov". K temu je pozval, čeprav francoski protestniki ne protestirajo proti podnebnemu sporazumu.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.