Nika Vajnhandl | 15. 3. 2022, 08:30

Britanci so pomirjeni: kraljica Elizabeta se je končno oglasila

Profimedia

Britanska kraljica je prekinila dolgo tradicijo, zato so se mnogi spraševali, ali je z njenim zdravjem vse v redu ...

Britanska kraljica Elizabeta II. je ob robu dneva Commonwealtha poudarila, da bo njeno življenje za vedno posvečeno uradnim dolžnostim. Gre sicer za sporočilo, ki je vsekakor pomirilo zaskrbljene Britance, saj je bila 95-letna monarhinja zaradi težav z zdravjem v zadnjem času prisiljena odpovedati nekaj obveznosti, med drugim se ob praznovanju Commonwealtha ni udeležila maše, s tem pa je prekinila dolgo tradicijo. Namesto tega je kot moderna monarhinja v svet poslala kratko sporočilo.

”Veseli me, da lahko obnovim zaobljubo”

Kot razlog za njeno neudeležbo pa v kraljičinem uradu niso navedli zdravstvenih razlogov, temveč zaskrbljenost zaradi, kot so se izrazili, neprijetnega potovanja iz njenega trenutnega domovanja v gradu Windsor. Kot smo poročali, se je Elizabeta II. pred kratkim odločila, da bo dvorec Windsor tudi njena uradna službena rezidenca, v kateri bo živela in opravljala svoje dolžnosti. Pred tem je bila to Buckinghamska palača.

Čeprav kraljica na maši ni bila prisotna, je javnost naslovila s posebnim pismom. “V tem letu, ko obeležujem platinasti jubilej, me veseli, da lahko obnovim zaobljubo, ki sem vam jo dala leta 1947, in sicer to, da bo moje življenje vedno posvečeno služenju javnosti,” je zapisala 95-letna kraljica.

V nadaljevanju se je dotaknila Commonwealtha, skupnosti narodov in političnega združenja 54 samostojnih suverenih držav, ki so bile nekoč del Britanskega imperija. Ta po besedah kraljice združuje bogato zgodovino in tradicijo, skupaj z družbenim, kulturnim in tehnološkim napredkom modernega časa. “Vse življenje sem uživala v privilegiju, ko sem vam lahko prisluhnila in poslušala o tem, kako so odnosi, ki so bili grajeni skozi obsežnost in raznolikost Commonwealtha, povezovali ljudi in skupnosti,” je med drugim še zapisala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.