30. 12. 2016, 10:55 | Vir: STA

Opolnoči je pričelo veljati premirje vseh sil v Siriji!

profimedia

V Siriji naj bi danes, 30. decembra, zavladalo premirje, potem ko so sirska vlada in uporniki v četrtek, 29. decembra, podpisali dogovor o prekinitvi ognja, poroča STA.

Premirje naj bi veljalo od polnoči po lokalnem času.

Nad uresničevanjem bosta bdeli Turčija in Rusija, ki sta sodelovali pri oblikovanju dogovora. Vse strani pa so tudi pristale na začetek mirovnih pogajanj.

Podpisani dogovori!

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek sporočil, da so sirska vlada in oborožena opozicija podpisali tri dokumente - dogovor o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju Sirije, dogovor o ukrepih za nadzor prekinitve ognja ter izjavo o pripravljenosti za začetek mirovnih pogajanj.

Dogovor, o katerem so se pogajali dva meseca, so sprejele vse strani. Prekinitev ognja sicer ne velja za boje proti skrajni skupini Islamska država in drugim terorističnim skupinam.

Dogovor so pozdravili tudi v ZDA, ki sicer v pogajanjih niso sodelovale. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je prekinitev ognja označil za zgodovinsko priložnost za končanje skoraj šest let trajajočega sirskega konflikta.

Tokrat je zraven tudi Turčija!

Do dogovora o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju države je sicer prišlo teden dni po tem, ko je sirska vojska ponovno zavzela Alep. To je bil tudi najhujši udarec za opozicijo od začetka konflikta v državi leta 2011.

Gre za prvo vsedržavno prekinitev ognja od septembra, ko je med 12. in 19. septembrom veljala prekinitev ognja, dokler ni zaradi več kršitev dogovor propadel. Pred tem je bila prekinitev ognja vzpostavljena še februarja. Pri obeh dogovorih sta sodelovali Rusija in ZDA.

Tokratni dogovor pa je prvi, v katerem je poleg Rusije sodelovala tudi Turčija, sicer podpornica sirske opozicije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord