5. 8. 2020, 12:30 | Vir: STA

Po eksploziji v Bejrutu več kot 200.000 ljudi brez strehe nad glavo

Xinhua/STA

Po silovitih eksplozijah, ki sta v torek odjeknili v Bejrutu, je brez strehe nad glavo ostalo prek 200.000 ljudi, je danes povedal guverner Marwan Abboud. Škoda je ocenjena na več kot tri milijarde dolarjev, nastala pa je v polovici celotnega mesta. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 je ranjenih.

Kot je dejal Marwan, po ogledu mesta škodo ocenjujejo na med tri in pet milijard dolarjev. Uradno oceno morajo sicer podati še inženirji in tehnične ekipe, je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP in dodal, da je škoda zelo obsežna.

"Skoraj polovica Bejruta je uničena ali poškodovana," je dejal. Po njegovi oceni je brez strehe nad glavo ostalo med 250.000 in 300.000 ljudi. Za nekatere druge medije je sicer navajal oceno med 200.000 in 250.000. Oblasti se jim trudijo zagotoviti hrano, vodo in zatočišče, je dodal.

Siloviti eksploziji sta odjeknili v torek pozno popoldne po krajevnem času v bejrutskem pristanišču, najverjetneje v skladišču z eksplozivnimi snovmi.

Libanonske oblasti so sporočile, da je bilo na območju shranjenega okoli 2750 ton amonijevega nitrata. Gre za umetno gnojilo, ki je že bilo vzrok številnih industrijskih nesreč po svetu. Priljubljen pa je tudi med teroristi kot dodatno gorivo za njihove improvizirane eksplozivne naprave.

Po podatkih libanonskega Rdečega križa je umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 jih je bilo ranjenih. Pogrešajo še vedno več kot sto ljudi, ki jih iščejo pod ruševinami. Pričakovati je, da bo število smrtnih žrtev in poškodovanih še naraslo, poroča britanski BBC.

Libanonu pomoč pošiljajo številne države

Med drugim bo Francija poslala več ton sanitetnega materiala, Nemčija ekipo 47 reševalcev. Tudi EU je napovedala pomoč s strokovnjaki. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je sporočil, da je bil kot takojšen ukrep na prošnjo libanonskih oblasti že aktiviran mehanizem EU na področju civilne zaščite, znotraj katerega je že več držav članic EU ponudilo svojo pomoč.

EU v okviru tega mehanizma sedaj usklajuje nujno napotitev več kot sto izurjenih gasilcev, vozil, reševalnih psov in opreme za iskanje v urbanem okolju. EU je aktivirala tudi satelitski sistem Copernicus, s katerim bodo libanonske oblasti lažje ocenile obseg škode, so sporočili iz Bruslja. Lenarčič je izrazil tudi pripravljenost EU za mobilizacijo dodatne pomoči.

Ruski mediji so danes poročali, da so libanonske oblasti zasegle umetno gnojilo, ki naj bi sprožilo eksplozijo, pred šestimi leti s tovorne ladje v lasti ruskega državljana. Ladja je pod zastavo Moldavije vplula v Bejrut zaradi tehničnih težav, vendar ni nihče prevzel odgovornosti za odpravo napake in ruski lastnik je ladjo naposled zapustil, ob tem pa niti ni plačal posadke. Oblasti so kasneje nevaren tovor pretovorile v skladišče in ga pustile tam. Domnevno naj bi sprva na območju izbruhnil požar, nato pa so odjeknile eksplozije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.