18. 5. 2020, 07:36 | Vir: STA

Po Evropi se pandemija umirja, medtem ko je na drugi strani Atlantika povsem drugače

profimedia

Pandemija koronavirusa se v Evropi še naprej umirja, drugače pa je v Ameriki. V dveh huje prizadetih državah, Španiji in Franciji, so ta konec tedna dnevno zabeležili tudi po manj kot 100 smrtnih žrtev, kar nakazuje na pozitiven trend. Medtem se vse več držav odloča za sproščanje ukrepov, tudi postopno odprtje meja.

V Italiji bodo od ponedeljka spet dovoljena bogoslužja, a ob upoštevanju varnostne razdalje. Tudi papež Frančišek bo v ponedeljek spet daroval mašo v baziliki sv. Petra, in sicer v počastitev pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki bi 18. maja praznoval 100 let. Papež je v nedeljo pozval vernike, naj v času pandemije koronavirusa upoštevajo varnostne ukrepe pri bogoslužju.

V Španiji so v nedeljo prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot 100 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, je sporočil premier Pedro Sanchez. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti. Španija ostaja ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji. Doslej je tam skupaj umrlo že 27.650 ljudi, potrdili pa so več kot 231.000 primerov okužbe.

Sanchez je tudi sporočil, da bo vlada zaprosila za okoli enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa, dokler se ne bo končalo prehodno obdobje odpiranja države. Izredne razmere bi se morale končati 24. maja.

Tudi v Franciji je v soboto število smrtnih žrtev padlo pod 100. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je umrlo 96 ljudi, skupaj pa doslej 27.625. Epidemija se v državi umirja.

V Rusiji pa so v nedeljo že tretjič ta teden potrdili manj kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja. V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 9709 novih primerov, skupno pa 281.752. Ta konec tedna je umrlo okoli 210 ljudi, skupno 2631.

Evropske države nadaljujejo odpiranje meja v okviru rahljanja ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa. Tako je Italija, ena najbolj prizadetih držav v pandemiji, za 3. junij napovedala odprtje meja za državljane članic EU, pa tudi med deželami. Doslej sta bila v okviru ukrepov proti koronavirusu vstop v Italijo in potovanje med deželami možna le v izjemnih primerih. V domovino so se denimo iz tujine lahko vrnili italijanski državljani, pa tudi tujci, ki imajo bivališče v Italiji.

Avstrija je do danes odprla meje z vsemi sosedami, z izjemo Slovenije in Italije. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in da ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bodo te meje 15. junija popolnoma odprli. Zaenkrat še vedno velja, da je vstop v Avstrijo mogoč ob predložitvi potrdila o neokuženosti ali ob upoštevanju obvezne samoizolacije.

Nemčija je odpravila nadzor na meji z Luksemburgom ter nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico, tako da jo lahko prečkajo za obiske partnerjev in sorodnikov, pa tudi lastniki nepremičnin, kmetijskih zemljišč. Notranje ministrstvo načrtuje odpravo vseh omejitev potovanj med Nemčijo, Avstrijo, Švico in Francijo 15. junija. Na meji z Italijo pa do nadaljnjega ostajajo v veljavi vse omejitve.

V Nemčiji so sicer drugi konec tedna zapovrstjo v več mestih potekali protesti proti omejitvam zaradi epidemije, čeprav so mnoge ukrepe že odpravili. O protestih več tisoč ljudi, med katerimi so tudi zagovorniki teorij zarote, levičarski aktivisti in skrajno desni populisti, so poročali iz Berlina, Stuttgarta in Münchna.

Drugačne so razmere drugod po svetu, kjer Južna Amerika in ZDA ostajajo v primežu virusa. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v latinskoameriških državah in na Karibih preseglo pol milijona. Skoraj polovica odpade na Brazilijo, kjer je število potrjenih okužb v soboto preseglo 230.000, umrlo pa je že več kot 15.000 ljudi.

Po ocenah strokovnjakov bi bilo okuženih v Braziliji lahko v resnici kar 15-krat več, saj v državi opravijo le malo testiranj. V zadnjem dnevu je tam umrlo 816 ljudi, zabeležili so 14.919 dodatnih primerov okužbe. Kljub temu brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej odločno zavrača stroge ukrepe proti širjenju epidemije. Zaradi tega je po mesecu dni na položaju v petek odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich. Tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta ni našel skupnega jezika s predsednikom glede ukrepov.

V ZDA, najhuje prizadeti državi v pandemiji, so doslej potrdili več kot 1,46 milijona primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo 88.730 ljudi. Ukrepi proti pandemiji so povzročili gospodarsko recesijo, v kateri je brez dela ostalo najmanj 36,5 milijona ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump skuša kljub temu, da epidemija še ne pojenja, vse bolj sproščati ameriško gospodarstvo. Njegov predhodnik Barack Obama pa je bil v soboto zelo kritičen do dosedanjega odziva oblasti.

V teh razmerah je prvič v 231-letni zgodovini ameriškega kongresa predstavniški dom v petek podprl resolucijo, s katero je omogočil glasovanje na daljavo članom, ki so v karanteni ali iz drugih razlogov odsotni zaradi epidemije. V 435-članskem predstavniškem domu je več kot tretjina članov starejših od 65 let, zaradi česar so v epidemiji med bolj ogroženimi. Republikanci so bili sicer večinoma proti, ker da sprememba ni potrebna in da je neustavna. 

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je danes po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395. 

Največ potrjenih primerov okužb je v Severni in Južni Ameriki, skupaj 1.966.932. V zadnjih 24 urah se je število okuženih na ameriški celini povzpelo za 57.449, število umrlih za covidom-19 pa za 3742, tako da je smrtnih žrtev doslej tam 118.799.

V Evropi so doslej potrdili skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.100 okužb in 1228 smrti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.