14. 9. 2018, 13:58 | Vir: STA

Po imenovanju ministrov primopredaje po resorjih

STA

Po četrtkovem imenovanju vladne ekipe so novi ministri danes večinoma že opravili primopredaje s svojimi predhodniki in prevzeli vodenje resorjev. Že v četrtek je posle od dosedanjega premiera Mira Cerarja prevzel predsednik vlade Marjan Šarec, vlada pa se je zvečer sestala na prvi seji in imenovala državne sekretarje na večini ministrstev.

Primopredaje so večinoma potekale v dopoldanskem času, posebej slovesna pa se obeta med dosedanjo ministrico za obrambo Andrejo Katič in novoimenovanim ministrom za obrambo Karlom Erjavcem. Ob prihodu novega ministra je namreč predviden sprejem z vojaškimi častmi, dosedanja ministrica pa bo odšla skozi častni kordon Slovenske vojske.

Po prevzemu poslov pa se za nove ministre začenja delo za uresničitev predvolilnih obljub. Kot je v prvi izjavi po izvolitvi svoje vlade dejal Šarec, je bilo besed veliko, mestoma tudi preveč, zdaj pa je čas, da začnejo delati. Prepričan je, da bo nova vlada pod njegovim vodstvom učinkovita, operativna in se bo znala ob morebitnih krizah tudi hitro in odločno odzvati.

Premier ne pričakuje, da bo vlada imela sto dni miru. Da bo temu tako, so napovedali tudi v opoziciji. Da se bo nova vlada morala takoj lotiti dela, pa nakazujejo tudi poteze sindikatov javnega sektorja, ki so neposredno po izvolitvi ministrske ekipe pozvali k takojšnjim pogajanjem. Šolski sindikat Sviz pa je Šarca celo obvestil, da je stavka v šolstvu znova aktivna. Ministrsko ekipo nove vlade Marjana Šarca je državni zbor potrdil s 45 glasovi podpore.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.