27. 1. 2022, 20:15 | Vir: STA

Po izkušnjah sedmi dan izolacije večina ljudi še vedno pozitivnih na koronavirus

Daniel Novakovič/STA

Po besedah predstojnice infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc je večina okuženih s koronavirusom sedmi dan izolacije ob opravljenem hitrem testu še vedno pozitivnih, zato izolacije predčasno ne smejo prekiniti. Po poročanju medijev podobno beležijo tudi na nekaterih testirnih točkah, kjer izvajajo hitro testiranje.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je v sredo za dobro označil odločitev, da se osebe po izolaciji na delovno okolje ne morejo vrniti brez negativnega hitrega testa. Za testiranje na okužbo z novim koronavirusom z namenom prekinjanja izolacije sedmi dan je po njegovi oceni uporaba hitrih testov povsem primerna. Hitri testi so sicer nekoliko manj občutljivi, a precej dobro pokažejo, koliko je oseba kužna, je dejal.

Trajanje izolacij po koronavirusni okužbi je od ponedeljka ob določenih pogojih namreč mogoče skrajšati z deset na sedem dni. Posamezniki tako 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa morajo opraviti hitri test na koronovirusno okužbo, izvid katerega mora biti negativen.

Skrajševanje časa izolacije sicer velja le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, ki bi zahtevalo bolnišnično zdravljenje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord