23. 10. 2020, 20:44 | Vir: STA

V Srebrni niti menijo, da je namestitev starejših v šolske telovadnice nesprejemljiva

STA/Andreja Seršen Dobaj

V združenju Srebrna nit ne pristajajo na namestitev starejših, okuženih ali obolelih s covidom-19, v šolske telovadnice, razstavišča, hale, zabojnike ali druge zasilne prostore. Predsednica združenja Biserka Marolt Meden v javnem pismu zahteva, naj starejše namestijo v bolnišnice, zdravilišča in hotele.

"Starejši se ne strinjamo, da je najboljša rešitev za okužene in bolne v domovih starejših in sorodnih zavodih najbližja telovadnica. To je diskriminacija starejših v najhujši obliki, starizem, da ne rečemo tihi genocid," je zapisala Marolt Medenova.

Poudarila je, da je v hotelih in zdraviliščih na voljo dovolj prostora. Zdravilišča in hoteli pa imajo zaposlene tudi v podpornih dejavnostih, kot so kuhinja, čiščenje in pranje. Prav teh zaposlenih v domovih za starejše močno primanjkuje. Poudarila pa je tudi, da imajo nekatera zdravilišča na svojih negovalnih oddelkih na voljo tudi zdravnike in medicinske sestre ter drugo osebje za nego.

Od ministrov, pristojnih za socialne zadeve, za zdravje ter za gospodarstvo, zahteva, da prevzamejo odgovornost. Želi, da pripravijo akcijski načrt in seznam primernih prostorov po statističnih regijah, kamor bi lahko namestili starejše.

Prelaganje odgovornosti na direktorje in direktorice domov za starejše je Marolt Medenova označila za neodgovorno in ga primerja z "gašenjem požara v zadnjem hipu, ko hiša že gori".